De badkamerrenovatie: inspiratie, kosten en tips

De badkamer heeft de laatste jaren een heuse revolutie doorgemaakt in de wereld van interieur en wonen.

13 Augustus 2018

Waar deze kamer vroeger vooral een functionele ruimte was, is het nu een plek van wellness en ontspanning. Met een groot bad of inloopdouche, stijlvolle tegels en warm licht wordt een ruimte gecreëerd waar je met plezier vertoeft. Het renoveren van de badkamer staat dan ook vaak op nummer 1 in het lijstje van verbouwingen. Het is echter een hele klus die tijd en geld kost. Hoe maak je het meeste van je badkamerrenovatie? Met welke kosten moet je rekening houden? Waar vind je inspiratie en ideeën? Wij zetten enkele handige tips en tricks op een rijtje.

Waarom is een badkamerrenovatie belangrijk?

Een renovatie van de badkamer is een investering die niet alleen persoonlijk, maar ook financieel rendeert. De badkamer is vaak de ruimte die je betreedt vlak nadat je opstaat of voordat je naar bed gaat. Je wil dan ook een aangename ruimte waar je ontspannen je dag begint of eindigt. Door ‘s ochtends rustig wakker te worden, ga je fris en helder de dag tegemoet. Doordat je je ‘s avonds ontspannen klaarmaakt om te gaan slapen, zorg je voor een goede nachtrust. Daarnaast geeft een mooie badkamer een boost aan de waarde van je woning. Het is dan ook een van de redenen waarvoor huiseigenaars geld lenen. Een badkamerrenovatie is een eenvoudige investering met hoog rendement voor zowel jezelf en je familie als je woning.

Waar vind je inspiratie voor het design?

Omdat je heel wat tijd in je badkamer doorbrengt, is het belangrijk om voor een ruimte te gaan waarin je je goed voelt. Ga daarom na welke look je wil creëren, zoals Scandinavisch of industrieel. Zoek dan naar materiaal en kleuren die aansluiten bij dit interieur. De afwerkingen, zoals spiegels, kleine meubels en de verlichting, houd je tot het laatst. Heb je een meubel gezien dat boven je budget ligt? Dan kan geld lenen een optie zijn. Doe inspiratie op bij (online) woonwinkels en door woonmagazines te bekijken. Ook badkamers van vrienden of familieleden zijn een goede bron van inspiratie voor wat jij wel of niet wil voor je renovatie.

Hoe financier je deze renovatie op een slimme manier?

Het spreekwoord ‘Bezint eer ge begint’ geldt ook voor het renoveren van je badkamer. Een raming van je nieuwe badkamer zorgt er niet alleen voor dat je onverwachte kosten tijdens de verbouwingen voorkomt. Het maakt ook dat je een idee hebt van de prijzen, zodat je goed geïnformeerde keuzes maakt voor het materiaal en de afwerking. Heb je graag wat meer financiële ademruimte? Door geld te lenen hoef je geen toegevingen te doen aan je verwachtingen en realiseer je toch je droombadkamer. Wil je de kosten zoveel mogelijk beperken? Ga zelf aan de slag zodat je geen professional hoeft in te huren. Ook door te besparen op het materiaal houd je het financiële plaatje beperkt. Wil je meer weten over het beperken van de kosten voor je badkamerrenovatie, lees dan onze slimme tips voor een goedkope badkamer