Foto: Prive_sauna

Bouw je eigen privé sauna aan huis

Als je in een ruim huis woont of op je eigen terrein de mogelijkheid hebt voor de plaatsing van een bijgebouw dan kun je je eigen privé sauna bouwen.

Pascal 30 Januari 2024

Die kun je net zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Er zijn mensen die hebben alleen een klein houten gebouwtje waar ze een infrarood sauna hebben geplaatst. Maar als je meer wensen en ook mogelijkheden hebt dan kun je er natuurlijk ook meer van maken. Sommige mensen betrekken ook het privé zwembad in de tuin bij het saunacomplex. Als je zwembad beschut ligt dan kun je als je dat wilt ook zonder badkleding zwemmen om na een rondje sauna lekker af te koelen. Voor een infrarood sauna moet uiteraard een stroomvoorziening worden aangelegd. Bij een sauna die wordt verwarmd met gloeiende kolen is dat uiteraard niet het geval.

Extra voorzieningen in de privé sauna

Je kunt je privé sauna uitbreiden met extra voorzieningen zoals een bubbelbad ook wel whirlpool genoemd. In een bubbelbad kun je heerlijk ontspannen na de sauna of je gebruikt het als voorbereiding voor de sauna of het Turks stoombad. Het is belangrijk om in een whirlpool goede reiniging van het water te waarborgen. Doordat het water circuleert kunnen er gemakkelijker bacteriën ontstaan, dit kan leiden tot ernstige besmetting, zeker bij mensen met een zwakke gezondheid. Maar als je de regels voor hygiëne in acht neemt is er geen risico en kun je gewoon van je bubbelbad genieten.

Massage voor spieren en gewrichten

Mensen die kampen met reumatische aandoeningen kunnen veel baat hebben bij massage. Hiervoor kun je een bubbelbad gebruiken, maar een massagestoel van Komoder.nl is ook een goede optie. Het voordeel daarvan is dat het plaatsen van een elektrische massagestoel veel minder omslachtig is dan het installeren van een bubbelbad. Een massagestoel kan op tal van standen worden ingesteld om op die manier precies de juiste massage te kunnen geven. Je kunt er ook gebruik van maken zonder dat je je kleding hoeft uit te doen. Op die manier is de stoel ook heel gemakkelijk voor even tussendoor te gebruiken. Als je fysiotherapie volgt voor bijvoorbeeld rugklachten is het raadzaam om met de fysiotherapeut te overleggen of en zo ja hoe je een massagestoel kunt inzetten om je herstel te bevorderen of je chronische klachten te verminderen.

Het energieverbruik van een privé sauna

Natuurlijk verbruikt een privé sauna de nodige energie. Je kunt de kosten beperken als je gebruik kunt maken van zonnepanelen. Daarnaast is de sauna uiteraard alleen ingeschakeld als je er gebruik van wilt maken. Datzelfde geldt voor de whirlpool. Als je een zwembad hebt dan is het raadzaam om dit op temperatuur te houden. Dit kost minder energie dan een tot 15 graden afgekoeld zwembad weer opwarmen naar een aangename temperatuur als je er gebruik van wilt maken. In een zwembad zitten immers tienduizenden liters water. Alleen als je een buitenzwembad hebt dat in de winter niet wordt gebruikt kun je het zwembad afdekken en gedurende de wintermaanden op een lagere temperatuur laten staan. Zorg er wel altijd voor dat het water van het zwembad wordt gezuiverd om vervuiling met zichtbare en onzichtbare ziekteverwekkers te voorkomen.

Reacties