Foto: ordelijke-badkamer

Nederlander houdt vast aan ouderwetse badkamer

Nederlanders zijn nog lang niet klaar voor hypermoderne badkamers. Dit blijkt uit een onderzoek naar badkamerrituelen van sanitairfabrikant Ideal Standard International.

Guido van Loon

Wereldwijd deden veertien landen aan het onderzoek mee. Er werd gevraagd welke digitale gadgets consumenten graag in de toekomst zouden willen gebruiken en welke er nu al in de badkamer gebruikt worden. Nederland blijft op bijna alle punten achter op de buurlanden. Bijna 50% van de 384 ondervraagde Nederlanders heeft geen behoefte aan high tech snufjes in de badkamer, zelfs niet als deze beter zouden zijn voor het milieu. Nederland steekt hiermee schril af tegen de rest van Europa en zeker Azië, waar de badkamers al veel meer elektronica bevatten. Als er al digitale apparatuur in de badkamer te vinden valt, dan zijn dit meestal een weegschaal (37,3%) en de mobiele telefoon (21,3%) die vooral uit tijdsbesparing meegenomen wordt. Deze laatste tendens is een ontwikkeling die door een jongere doelgroep is ingezet (15 tot 30-jarigen). Mocht er toch een digitaal apparaat voor in de badkamer aangeschaft worden, dan staat de entertainmentwaarde voorop (27%). Het gaat hier dan met name om apparatuur om muziek te luisteren of games op te spelen. Bij de foto: op deze afbeelding komen bestaande en futuristische digitale componenten samen in de badkamer. Zo zijn er: spiegel/beeldscherm met digitale tijdsmelding, spiegels met een geïntegreerde verlichting, gedigitaliseerde power shower en hammam met aansluiting voor een mp3 speler ingebouwd, digitale sensor kranen, maar ook meer reguliere componenten zoals een wireless internet verbinding, gepersonaliseerde weegschaal, telefoon en televisie. Publicatiedatum: 11 december 2008

Vervagen van gebruiksgrenzen

Het leven verdigitaliseert, van wireless internet apparaten tot gameconsoles, mp3-spelers en mobiele telefoons. Steeds vaker vervagen de grenzen tussen verschillende leefruimten als studeerkamer, keuken, slaapkamer, huiskamer én de badkamer. Ideal Standard International, toonaangevend leverancier van innovatieve designoplossingen voor de badkamer, heeft in 14 landen onderzoek gedaan naar de toenemende verdigitalisering van de badkamer. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat wereldwijd zes van de tien ondervraagden meer tijd in de badkamer zou spenderen als hier meer digitale producten te vinden zouden zijn, met name voor communicatie, entertainment en wellness doeleinden. Vooral de jonge consumenten (15-30-jarigen) staan positief tegenover meer digitale producten in de badkamer, waarbij het Verenigd Koninkrijk voorop loopt (79%). De belangrijkste redenen om in de toekomst tot aanschaf van een digitaal product over te gaan voor de badkamer waren het milieu (44%), veiligheid (41%) en gezondheid (40%). Inmiddels heeft ruim 80% van alle ondervraagden minstens één digitaal apparaat in de badkamer.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Synovate, een van de grote wereldwijde onderzoeksbureaus, via een online vragenlijst aan meer dan 5000 consumenten tussen de 15 en 70 jaar oud. Het onderzoek besloeg 14 landen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië: België, Bulgarije, China, Egypte, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Zuid-Korea, Rusland, Spanje, Thailand, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Het baden van de toekomst – de badkamer wordt digitaal!

'Het onderzoek toont een belangrijke evolutie in onze samenleving', zegt Catherine Teirlynck, Chief Marketing Officer bij Ideal Standard International. 'De badkamer wordt toch nog vaak gezien als een laatste vluchtplek in ons stressvolle leven. Dit onderzoek bevestigt dat digitale producten niet als indringers worden gezien, maar juist worden verwelkomd als permanente toevoegingen aan de badkamer.'
Als op dit moment de belangrijkste redenen voor het gebruik van digitale apparaten in de badkamer entertainment, tijdsbesparing en privacy zijn; dan zal de toekomst een breder aantal interesses laten zien waarvoor de consumenten digitale apparaten zal gebruiken: gezondheid, het milieu en veiligheid worden minstens zo belangrijk.

Badkamer van de toekomst

Ideal Standard International is al jaren voorloper als het gaat om vernieuwende ontwerpen. Bijna een jaar geleden bracht het bedrijf zijn visie op de versmelting van de digitale tijd met de badkamer om een leefruimte te creëren die ontspanning en genoegen brengt, naar buiten. Nederland lijkt vooralsnog niet open te staan voor de vooruitstrevende ontwerpen van Ideal Standard International. Ideal Standard denkt echter dat het slechts een kwestie van tijd is voor ook Nederland in de badkamer verdigitaliseert. Er wordt daarom nauw samengewerkt met een team gevestigde ontwerpers die de behoeften van de consument vertalen naar sanitair en tegelwerk. 'We begrijpen dat de geldende interesses net zo belangrijk is als de technologie, en daarom is het noodzaak producten te ontwikkelen die communiceren met de consument op punten die belangrijk voor ze zijn, zoals gezondheid en milieu', aldus Robin Levien, een gevestigde ontwerper die al ruim 28 jaar voor Ideal Standard International werkt.

Reacties