Foto: 2018/bed-kinderbed-kinderkamer.jpg

Kinderslaapkamer: kinderkamer wordt kinderparadijs

Leuk! Het inrichten van de kinderkamer is één van de leukste dingen voor ouders. We geven een geheel eigen draai aan inrichting.

Guido van Loon

Met de komst van steeds mooiere bedden en accessoires voor de kinderkamer kan jouw kleintje zich helemaal in andere wereld wanen. Wordt het een thema-kamer? Wat te denken van Midden-Oosten thema met een skyline op de muur of op volle vaart dromen in een racemonster? Gebruik je het wiegje waar je zelf in hebt geslapen? Combineer alles tot een knusse kinderkamer. Er is zoveel leuks te koop!

Oei, ik groei!

Financieel gezien is het niet erg aantrekkelijk om eens in de paar jaar een compleet nieuwe inrichting aan te schaffen. De doorgroeikamer is dan een goed alternatief, de kamer is geheel op maat samen te stellen voor baby, kleuter en tiener. Naarmate kinderen ouder worden gaan ze andere eisen stellen aan hun kamer. Dankzij de samenstelling van losse modulaire elementen tover je de huidige inrichting binnen de kortste keren om tot het gewenste nieuwe geheel. Met een likje verf, trendy behangetje en accessoires creëer je snel en gemakkelijk een volledig nieuwe kinderkamer. 

Alles kan

Een belangrijk onderdeel in de kinderkamer blijft natuurlijk het bed. Voor de baby zijn er natuurlijk de ouderwetse schommel-, hang- of verrijdbare wiegjes, ledikanten in eigentijds design en spijlenbedjes waarbij de spijlen uitneembaar zijn. Voordeel van zowel het ledikant als het spijlenbed is dat deze bedjes langer meegaan. Bovendien kan je kleintje in het spijlenbed volop rondkijken en indrukken opdoen, net als in de bedjes waarbij de zijkanten van transparant kunststof zijn. Daarnaast zien we tegenwoordig vaak hoogslapers of halfhoogslapers. Voor de wat oudere kinderen lijkt het aanbod zich steeds verder uit te breiden tot de meest excentrieke exemplaren. Kasteel-, boomhut-, auto- en zelfs zeilbootbedden behoren tot de mogelijkheden. Wanneer je liever een uniek bed wil en de vervaardiging graag aan anderen overlaat, is het ook mogelijk een bed geheel op maat te laten maken. 

Lekker slapen

Natuurlijk draait het niet alleen om de uitstraling van het bed, voornamelijk bedbodem en matras verdienen de aandacht. Een goede matras is stevig, dik en past vanzelfsprekend in het wiegje of ledikantje. Eventuele ruimte tussen matras en binnenmaat van de wieg of ledikant mag niet groter dan twee centimeter zijn. Is dit meer, dan bestaat de kans dat je kind bekneld raakt. Maak ook geen gebruik van een matras met een plastic hoes, dit is warm en ventileert niet. De bedbodem is een ander belangrijk onderdeel voor een goede nachtrust, aangezien je kind nog volop in de groei is. Kies daarom voor een latten- of rasterbodem. Beide bodems zorgen namelijk voor voldoende ondersteuning, luchtcirculatie en temperatuurcontrole.

Speels gemak

In een goed bed slaapt een kind prettig, maar om er echt een eigen paleisje van te maken heeft de kinderkamer nog meer nodig. Met behang creëer je op een simpele manier een eigen stijl en als de smaak van je kind verandert, geef je in een handomdraai een nieuwe look aan de kamer. Richt de kamer in met neutrale meubels en geen kleur of print is gek genoeg! Te druk? Geef een kleuraccent aan één van de wanden en je hebt een rustgevende ruimte met een speels randje.

Doe-het-zelf

Je kunt op een makkelijke manier een eigen draai aan je kinderkamer geven door zelf aan de slag te gaan. Maak een wanddecoratie of knutsel een schattige mobile in elkaar! Met zelfgemaakte spulletjes krijgt ieder kinderpaleis een persoonlijk tintje. Een mooie familiefoto kan bijvoorbeeld op de muur als fotobehang en met een paar kussenslopen die je zelf hebt gemaakt, creëer je zo een unieke leeshoek. Zelf niet zo creatief? Op internet vind je kinderkamerstylisten die je verder kunnen helpen met leuke ideeën of persoonlijk advies. 

Veiligheid voor alles

Er is een aantal zaken waar je bij de aanschaf van een kindvriendelijke kinderkamer rekening mee kunt houden. Een veilige wieg voldoet aan de Europese norm EN 1130. Ook is het belangrijk om er op te letten dat je kindje niet kan blijven haken achter sierknoppen en dergelijke. Deze versiersels maken de kinderkamer misschien wel leuker om te zien, maar veilig is het allerminst. Een bedje (maar let ook op de overige meubels!) is veilig als ze voorzien is van een stevige constructie, glad afgewerkt is en geen scherpe punten of randen heeft.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties