string(1) "a"

De beste tips voor een mooiere tuin

Zit je graag in je tuin, maar ben je toch niet helemaal tevreden over hoe deze eruit ziet? Je tuin snel mooier maken kan prima.

Guido van Loon 09 Juli 2022

In dit artikel vind je een aantal tips om je tuin net iets mooier, strakker en gezelliger te maken. Hoe je dat doet? Lees snel verder!

Breng meer kleur in je tuin

Ben je in grote lijnen tevreden met je tuin, maar mis je net dat beetje extra’s? Ga dan voor kleur. Plant bloemen in verschillende kleuren en voorzie je tuinbank van vrolijke kussens. Een erg makkelijke manier om je tuin net iets gezelliger te maken.

Een parasol in de tuin?

Met een parasol heb je meer schaduw in de tuin, maar dat is het niet het enige dat een parasol kan toevoegen. Een parasol kan je tuin ook een gezellige look geven. Een parasol maakt je zithoek uitnodigend. Heb je geen plaats voor een parasol? Geen nood, met een schaduwdoek kun je hetzelfde effect bereiken. 

Een buitenkleed

Met een buitenkleed baken je je zithoek wat meer af. Hierdoor wordt het meer een geheel. Met een kleed voor buiten kun je daarnaast je tuin een bepaalde stijl geven Ben je fan van een minimalistische moderne tuin? Ga dan bijvoorbeeld voor een simpel zwart buitenkleed? Heb je een tuin met veel natuur, kies dan een buitenkleed van natuurlijke materialen?

Zorg voor voldoende planten

Een kale tuin is per definitie natuurlijk niet gezellig. Investeer daarom in planten en bloemen. Houd je niet zo van in de tuin werken? Kies dan voor planten die makkelijk te onderhouden zijn en zet deze in bloembakken. Kies bijvoorbeeld voor siergrassen en cactussen. Deze zijn makkelijk te onderhouden en je tuin krijgt er een speciale look van.

Kleed je muur of schutting aan

Betrek ook je schutting bij de tuin. Je kunt er plantenhangers tegenaan hangen, planten tegen laten groeien. Maar je kunt het ook anders aanpakken. Bijvoorbeeld door je schutting te verven of te behangen met tuinposters of spiegels. Kortom, je kunt een hoop creativiteit kwijt in je schutting.

Kunstgras

Met kunstgras kun je tuin strakker maken. Kunstgras is comfortabel en je hoeft niet iedere week het gras te maaien. Daarnaast gaat kunstgras lang mee. Wil je kunstgras kopen? Let dan goed op, want er zijn vele soorten kunstgras. Er is veel verschil in kwaliteit, de dichtheid en de lengte van de vezels en het materiaal. Kunstgras kun je zelf leggen, maar wil je dat het er echt strak uitziet dan kun je deze taak het beste aan een expert overlaten.

Opruimen

Wil je graag actie ondernemen? Begin dan met opruimen. Hier zie je gelijk resultaat van en je tuin wordt gelijk een stuk gezelliger. Zorg ervoor dat alles wat niet in de tuin hoort weg is. Verwijder planten potten of bakken waar je je aan ergert. Haal het onkruid tussen de tegels weg, Is je tuin opgeruimd? Dan kun je ook de mogelijkheden beter zien om je tuin mooi te maken. 

Bouw een overkapping

Een overkapping in je tuin is niet alleen gezellig, het is ook erg handig. Je kunt namelijk veel meer gebruik van je tuin maken. Ook als het regent kun je buiten zitten. Heb je een overkapping dan kun je ook veel langer buiten zitten. Onder de overkapping koelt het namelijk veel minder snel af. De meeste overkappingen kun je kopen als bouwpakket en kun je, als je een beetje handig bent zelf in elkaar zetten.

Kwaliteit

Als je een mooie tuin wilt hebben is kwaliteit belangrijk. Gebruik je bepaalde materialen? Zorg er dan voor dat deze jaren meegaan. De kwaliteit van hout, maar ook de kwaliteit van potten en vazen is verschillend. Dat geldt ook voor planten. Sommige planten gaan jaren mee en andere gaan eerder dood omdat ze veel kwetsbaarder zijn. 

Maak een tuinplan

Ben je niet tevreden over je tuin en wil je graag dingen anders? Maak dan een tuinplan en een ontwerp van je wensen. Denk na over de planten en materialen. Welke indeling zou je willen hebben? Doe inspiratie op en bekijk tuinen van anderen en bezoek tuincentra. Zo wordt het steeds duidelijker voor jezelf waar je blij van wordt en waarvan niet. Bepaal ook de stappen die je moet nemen om tot je droomtuin te komen.

 

Reacties