Foto: buitentapijt-onderhouden

Tips voor het onderhouden van jouw buitenkleed

Het materiaal van een buitenkleed speelt een grote rol in hoe lang een kleed meegaat.

Guido van Loon

Wanneer je een mooi Flycarpets buitenkleed hebt wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Het materiaal van een buitenkleed speelt een grote rol in hoe lang een kleed meegaat. Er zijn echter ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat een buitenkleed mooi blijft. Om te beginnen is het belangrijk om het kleed op de juiste ondergrond te plaatsen. Daarnaast zul je ook regelmatig vuil en eventuele vlekken uit het kleed moeten verwijderen. 

Kies voor een goed materiaal 

Wanneer je voor een buitenkleed van een goed materiaal kiest zal het veel makkelijk zijn om het kleed te onderhouden. Zo kun je kleden die volledig van polyester zijn gemakkelijk in de wasmachine wassen. Ook kun je warm water gebruiken bij het wassen van deze kleden. Polyester kleden kunnen namelijk op een temperatuur tot 40 graden Celsius worden gewassen. Een ander goed materiaal voor buitenkleden is polypropyleen. Deze kleden zijn van zichzelf al vuilafstotend. Daarnaast is dit materiaal ook nog eens gemakkelijk te reinigen. Extra voordelen van dit materiaal zijn dat de kleden ook antistatisch en antibacterieel zijn.

Zorg voor een goede ondergrond

Bij het plaatsen van een Buitenkleed is het belangrijk dat je deze op een goede ondergrond neerlegt. Een goede ondergrond voor een buitenkleed is een ondergrond die snel droogt. Dit kan bijvoorbeeld een verhard terras of een balkon zijn. Dit zorgt ervoor dat het buitenkleed niet lang nat zal blijven door een natte ondergrond. Een buitenkleed dat vaak langdurig nat is zal over het algemeen minder lang meegaan. Sommige kleden kun je combineren met vloerverwarming. Dit is echter niet bij alle kleden het geval en dit is dan ook iets om op te letten wanneer je vloerverwarming hebt. 

Het verwijderen van vuil

Om een kleed in een goede staat te houden is het belangrijk om regelmatig vuil uit het kleed te verwijderen. Het komt buiten regelmatig voor dat vuil van bomen en planten op het kleed terechtkomen. Ander vuil wat vaak op buitenkleden terechtkomt zijn etensresten. Vloerkleden voor buiten zijn stevig en kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt. Los vuil kun je gemakkelijk met een stofzuiger van het kleed verwijderen. Daarnaast is het gebruik van een tapijtklopper om stof en vuil uit het kleed te verwijderen bij een buitenkleed ook geen enkel probleem. Mocht er toch nog vuil achterblijven dan kun je ook een natte doek gebruiken om vuil uit het kleed te verwijderen. 

Het verwijderen van vlekken

Voor het verwijderen van vlekken uit een tapijt is een doek met warm water niet altijd voldoende. Om hardnekkige vlekken te verwijderen kun je gebruikmaken van een tapijtborstel. Deze kun je gebruiken in combinatie met warm water maar je kunt ook allesreiniger gebruiken. Het gebruik van allesreiniger kan nodig zijn wanneer er bijvoorbeeld vet vlekken in het kleed zitten. Let er hierbij altijd op dat je een allesreiniger gebruikt die geschikt is voor kleden. Hierbij is het belangrijk om goed te letten op het specifieke materiaal waarvan een buitenkleed gemaakt is. Zoals al eerder genoemd kun je buitenkleden soms ook in de wasmachine stoppen, dit is onder andere afhankelijk van het materiaal. 

Reacties