Foto: 2018-04/Keukenspecialist_kruiden drogen.jpg

Verse kruiden drogen. Hoe doe je dat?

Wanneer je je eigen kruiden kweekt dan weet je waarschijnlijk al dat het soms hard kan gaan.

Je munt kan, vooral in de zomer, van een paar takjes naar een enorme bos gaan. Munt is een heerlijk kruid, maar niet iets dat je in zulke grote hoeveelheden eet en het is natuurlijk zonde wanneer de plantjes uiteindelijk verpieteren. Gelukkig is er een makkelijke manier om ook in hartje winter te genieten van je zomerse kruiden, namelijk de kruiden drogen! Dat is helemaal niet zo ingewikkeld!

Kruiden drogen in de oven

Maak de kruiden goed schoon en dep ze helemaal droog. Verwarm de oven voor tot 35 graden, wanneer je oven niet zo’n lage stand heeft zet de oven dan alsnog op de allerlaagste stand en laat de ovendeur op een kier staan zodat de warmte deels weg kan. Ook wanneer je oven een hele lage stand heeft, is het aan te raden de ovendeur op een klein kiertje te laten d.m.v. bijvoorbeeld een pollepel ertussen te klemmen. Op deze manier kan het vocht dat uit de kruiden vrijkomt goed verdampen. Als je de kruiden op een rooster of op bakblikken legt, kun je verschillende lagen boven elkaar in de oven schuiven. Wanneer je huis heerlijk begint te geuren heb je eigenlijk net te lang gedroogd. De kruiden geven dan hun etherische oliën en daarmee hun smaak af. Houdt ze dus goed in de gaten!

Kruiden drogen aan de lucht

Toegegeven, deze methode duurt wat langer, maar het is wel de milieuvriendelijkste. Nadat je je kruiden hebt gewassen en droog geschud, knoop je om elk bosje een elastiekje of een touwtje. Vervolgens hang je de bosjes ondersteboven op. Dit kan aan een deurklink, aan een kledinghanger, in je meterkast of aan een spijkertje in een balk op zolder bijvoorbeeld. Zolang de bosjes nergens op of tegen aan liggen en niet op een vochtige plek hangen is het goed. Het is namelijk belangrijk dat de lucht er goed omheen kan circuleren. Belangrijk is ook om de kruiden uit de zon te houden, de zon zal de kruiden namelijk bleken en daardoor zal de smaak veranderen. En dat is zonde!

Wanneer je de bosjes hebt opgehangen is het een kwestie van afwachten, elk kruid droogt namelijk in zijn eigen tempo. Sommige zijn na een paar dagen ‘klaar’ en anderen doen er weken over. Controleer om de paar dagen of de kruiden droog en een beetje broos aanvoelen. Bij twijfel laat je ze nog een paar dagen hangen.

Bewaren

Bewaar de kruiden het liefst heel en verkruimel ze het pas bij gebruik. Bewaar ze koel en donker, in luchtdichte blikken of potten. Houdbaarheid: ongeveer twaalf maanden, daarna neemt de smaak snel af.

 

Reacties