Zo kies je de juiste schilderijlijst

Een schilderij in huis komt echt mooi uit als de lijst eromheen past bij het kunstwerk. Het geheel moet kloppen. Met deze tips lukt je dat heel makkelijk!

Guido van Loon 24 Juni 2021

Een schilderijlijst heeft eigenlijk twee functies: het schilderij zelf wordt erdoor beschermd en daarbij komt nog dat het uiterlijk van de lijst de uitstraling van het schilderij kan versterken. Hier moet je echter wel mee oppassen want je wilt natuurlijk niet dat de lijst gaat overheersen en de aandacht gaat afleiden van het kunstwerk zelf. Wat afmetingen betreft is de keuze voor een omlijsting enorm uitgebreid. Zo heb je standaardmaten maar ook een lijst op maat zien we steeds vaker. In dit artikel geven we je tips over de afmetingen van de lijst die het best past bij jouw schilderij.

De uitstraling van je lijst

Om te beginnen is het verstandig allereerst goed te bedenken naar wat voor uitstraling je op zoek bent. Wat moet de lijst dus uitstralen en, misschien nog belangrijker, wat voor schilderij gaat het om? Past de lijst daarbij? Want je herkent het vast wel; in musea zie je wel eens schilderijen hangen met zo'n bont bewerkte brede lijst dat je bijna geen aandacht meer hebt voor het schilderij zelf. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, dus als je op zoek bent naar een écht opvallende lijst dan kun je gerust voor breed en bont bewerkt gaan. Maar wil je dat de aandacht naar het schilderij zelf gaat dan is het verstandig voor een wat meer ingetogen exemplaar te kiezen.

Een brede schilderijlijst past eigenlijk alleen écht goed bij een groot schilderij dat ook nog eens in een grote ruimte hangt. Anders wordt het toch al gauw te druk.

Laat het schilderij spreken

Voor veel mensen zal het kunstwerk zelf dus op de eerste plaats komen en staan schilderijlijsten minder centraal. In eerste instantie klinkt dat natuurlijk logisch, probeer echter wel in gedachten te houden dat je ook met de lijst zelf (in combinatie met het schilderij) een stijl kunt neerzetten. De perfecte lijst laat het kunstwerk zelfs nog beter naar voren komen. Belangrijk is dat het schilderij en de lijst elkaar aanvullen. En het hoeft ook helemaal niet zo ingewikkeld te zijn: bij een modern schilderij past het beste een strakke lijst. Bij een klassieker kunstwerk mag de lijst ook wat klassieker ogen; dus ook eventueel met wat verfraaiingen erop. Let, zoals gezegd, hierbij dus wel op dat het de aandacht niet teveel van het schilderij gaat wegtrekken.

Meerdere, kleine schilderijtjes aan de muur

Wil je een collage van meerdere, kleine schilderijtjes maken (de laatste jaren steeds populairder!) houd dan rekening met twee zaken: kies een smalle omlijsting, zonder al te franje. Wil je één schilderij er uit laten springen (je hebt bijvoorbeeld één wat groter schilderij en een paar kleinere) dan is het leuk om deze ook qua lijst er meer uit te laten springen. Zo kun je dus met een lijst dus echt accenten leggen.

Je zult merken: verdiep je even goed in het type lijst dat het beste past en je schilderij komt extra goed naar voren!

Reacties