Kunst aan de muur: kies je voor moderne of hedendaagse kunst?

De huizenmarkt in 2021 is zonder meer spraakmakend te noemen.

Guido van Loon 24 November 2021

Waar de één een aardig bedrag heeft overgehouden aan de verkoop van een woning profiteert een ander van zijn of haar eigen huis door de boel te verbouwen. In coronatijd schoot het aantal verbouwingen in Nederland omhoog.

Door het vele thuis zijn hadden (en hebben) we massaal behoefte aan een perfecte leefomgeving. Wist je dat je niet eens je hele woning hoeft te verbouwen om te kunnen genieten van een nieuwe omgeving? Wat dacht je van nieuwe kunst aan de muur in je woonkamer, slaapkamer of thuiskantoor? In dit artikel lees je er meer over en vertellen we je graag meer over het verschil tussen moderne en hedendaagse kunst.

Waarom kunst een echte must in huis is

Misschien vind je jezelf helemaal geen type dat een kunstwerk aan de muur heeft hangen. Wanneer je niet meer dan gemiddeld geïnteresseerd bent in kunst is de kans groot dat je geen idee hebt wat je precies leuk vindt. Toch is er altijd wel iets te vinden wat binnen je smaak valt; zelfs wanneer je denkt dat je niet van kunst houdt. Wist je bijvoorbeeld dat er veel moderne of hedendaagse kunst is die goed aansluit in verschillende soorten interieurs? Er is een aantal redenen om te kiezen voor zo’n mooi kunstwerk in je woonkamer of slaapkamer. De grootste redenen zijn onder andere:

  • Een kunstwerk dat je zelf uitkiest is heel persoonlijk. Daarom geef je met een kunstwerk altijd een persoonlijke én unieke touch aan een ruimte.

  • Met een mooi statement piece kun je een ruimte helemaal afmaken; helemaal wanneer de kleuren en materialen in die ruimte rustig zijn.

  • Wat veel mensen niet weten, is dat kunst altijd inspireert. Het zorgt voor sfeer in een ruimte en heeft zelfs invloed op hoe je je voelt.

  • Er is heel veel keuze in kunst, waardoor er altijd wel een kunstwerk te koop of te huur is dat bij je past.

  • Tot slot komt kunst in verschillende vormen en maten. Dat betekent dat je zelfs voor de kleinste ruimte in je woning een mooi kunstwerk kunt vinden.

Verschil tussen moderne en hedendaagse kunst

Wanneer je op zoek gaat naar kunst voor in huis zul je dus al gauw zien dat er heel veel keuze is. Hoe bepaal je wat je leuk vindt wanneer het om kunst gaat? Kijk in ieder geval eens goed naar het verschil tussen moderne en hedendaagse kunst. Veel mensen, en dan met name nieuwkomers in de kunstwereld, denken dat deze twee vormen hetzelfde zijn, maar dat is niet helemaal het geval. Zo liggen de wortels van de moderne kunst al in de 19e eeuw en begint de hedendaagse kunst pas ongeveer na 1960. Je kunt je dus wel voorstellen dat er aardig wat verschillen zijn te ontdekken tussen beide stromingen. Zo zijn er bij hedendaagse kunst veel meer maatschappelijke en politieke kwesties en onderwerpen te ontdekken dan bij moderne kunst.

Een eigenschap die we zowel bij moderne als bij hedendaagse kunst zien, is het feit dat alle regels in de kunst overboord worden gegooid. Voor de komst van moderne kunst moesten kunstenaars zich aan bepaalde klassieke regels houden. Deden ze dat niet dan was er weinig werk voor ze te krijgen. In de 19e eeuw kwam er echter steeds meer weerstand tegen deze regels en besloten kunstenaars om kunst te maken die ze écht mooi vonden. Dat betekende een grote verandering in de kunstwereld die tot de dag van vandaag ontzettend populair is. Ben je dus op zoek naar een mooi item aan de muur in je moderne inrichting? Kijk dan zeker eens tussen het aanbod moderne kunst.

Waar moet je op letten bij het kopen van kunst?

Het kan uiteraard ook zo zijn dat je liever voor een hedendaags kunstwerk gaat, zoals een schilderij met een politieke boodschap. Neem er in ieder geval voldoende tijd voor om een kunstwerk te kiezen dat bij je smaak en inrichting van je huis past. Laat het interieur van je woonkamer of slaapkamer altijd ‘mee bepalen’ in je keuze. Een schilderij uit de hedendaagse kunst past bijvoorbeeld niet altijd in een vintage interieur. Ga er dus even goed voor zitten en let hierbij altijd op de minimale en maximale afmetingen. Waar wil je het kunstwerk hebben en hoe groot mag het maximaal zijn?

Vervolgens is het tijd om op zoek te gaan naar zo’n passend kunstwerk. Er is een groot aanbod kunstwerken op internet te vinden. Je kunt hierbij direct bij de kunstenaar kopen of kiezen voor een tussenpartij. Verdiep je in ieder geval goed in de prijzen van kunst, want eerlijk is eerlijk: kunst is niet goedkoop. Onze tip? Neem eerst een kunstwerk op proef om zo te kijken of het een match is met jouw smaak en woning. Bij veel kunstenaars of tussenpartijen kun je een kunstwerk voor een maand (of andere bepaalde periode) huren om zo te kijken of het wat voor je is.

Reacties