string(1) "a"

Geld besparen als kunstliefhebber

Als je een echte kunstliefhebber bent, is de kans groot dat je regelmatig geld uitgeeft aan dingen zoals schilderijen, beelden of andere vormen van kunst.

Guido van Loon 22 September 2021

Het geeft dan ook een bepaalde mate aan voldoening om je woning vol te zetten met mooie kunstwerken die je bijvoorbeeld online of bij tentoonstellingen tegenkomt. Hoewel je hart er wel blij van wordt, je portemonnee wordt dit waarschijnlijk minder. Kunst is tenslotte vaak aan de prijzige kant. Hoe kun je besparen op kunst en toch je hobby uit blijven voeren?

Steun kleine kunstenaars

Je kan je voorstellen dat een schilderij van een ‘bekende’ schilder een stuk duurder is dan die van een schilder die nog eigenlijk geen naamsbekendheid heeft. Steun daarom juist de kleine kunstenaars die erg veel profijt kunnen hebben van jouw aankoop! Bovendien scheelt het jou dus geld. Ga op zoek naar kleine kunstgalerijen, kijk online naar artiesten die hun kunstwerken verkopen en vind zo wellicht ook nieuwe kunstenaars die dingen maken die jou erg aanspreken. Een win-win situatie dus!

Koop je jouw kunst of huur je het?

Wist je dat er ook iets bestaat als het huren van kunstwerken? In plaats van dat je direct de volle prijs voor het kunstwerk betaalt, betaal je een maandelijks bedrag. Op elk moment kun je besluiten of je het kunstwerk wel of niet daadwerkelijk wil kopen. Zo kun je er ook voor kiezen om een kunstwerk maar tijdelijk in huis te nemen. Wellicht bedenk je je dan later pas of je het wel of niet oprecht wil. Maar om geld te besparen, kun je er dus voor kiezen om het kunstwerk nog niet aan te schaffen. Ideaal dus! Kunstuitleen gebeurt bij diverse bedrijven en sites, dus neem eens een kijkje bij bijvoorbeeld Kunstuitleen Amersfoort of een andere stad en wie weet vind je wel een kunstwerk waar je verliefd op wordt.

Ga niet te ver

Een simpele, maar toch wel snel te vergeten. Soms wil je steeds maar meer en meer en blijf je dingen aanschaffen, ook als je eigenlijk al te veel geld uitgegeven hebt aan kunstwerken. Trek voor jezelf een grens en zorg dat je niet doorslaat in je hobby. Je wil tenslotte niet dat het meer een obsessie wordt. Het kopen van kunst is iets moois en bijzonders, niet iets wat je dagelijks moet doen. Probeer het dus bij af en toe iets nieuws te houden en sla niet door in het aanschaffen van mooie schilderijen, hoe aantrekkelijk het misschien ook is.

Reacties