Welke woonstijlen zijn er allemaal? 6 woonstijlen uitgelicht

Door voor een bepaalde woonstijl te kiezen, creëer je één geheel in je huis. Maar welke woonstijlen zijn er nu eigenlijk allemaal?

Guido van Loon 30 September 2021

We zetten een aantal belangrijke woonstijlen voor je op een rij.

1. Landelijke woonstijl

Als je van een warme, knusse en rustige sfeer houdt, zit je met een landelijke woonstijl goed. Je waant je bijna een oud landhuis of in een boerderij. Een landelijke woonstijl kenmerkt zich door natuurlijke materialen en tinten. Denk aan materialen als rotan, riet, hout en linnen. Dit wordt vergezeld door natuurlijke en lichte kleuren, zoals wit en beige. Bovendien mag het ook allemaal lekker comfortabel zijn, dus is er een lekkere bank met zachte kussens en dekentjes aanwezig. Bij landelijke woonaccessoires moet je denken aan lampen, windlichten, spiegels en potten.

2. Industriële woonstijl

Om een voorstelling te kunnen maken van een industriële woonstijl kun je het beste denken aan een loft in New York. Deze lofts waren voorheen oude fabrieken en dat is terug te zien.
Er wordt gebruikgemaakt van materialen als beton, metaal en staal. Er is sprake van een open ruimte en een hoog plafond en zaken als buizen en leidingen worden niet weggewerkt, maar zijn prominent te zien. Dit geeft een stoere en rauwe sfeer die momenteel zeer populair is. In een industrieel interieur voeren neutrale kleuren als zwart, wit en grijs voeren de boventoon. Of je nu van donker of licht houdt maakt dus niet uit, je kunt beide kanten op. Felle kleuren zie je daarentegen minder in een industrieel interieur.

Woon je in een huis die er al van nature zo uitziet, dan is het natuurlijk zeer eenvoudig om een industriële woonstijl te implementeren. Maar met industriële meubels en accessoires kom je al een heel eind. Hierbij kun je denken aan meubels van metaal, leer of hout.

3. Bohemian woonstijl

Een bohemian woonstijl zit hem vooral in de details. Door gebruik te maken van veel creatieve accessoires en decoratie-items, kun je al snel een bohemian sfeer creëren. Dan denk je bijvoorbeeld aan grote rotan manden, veel kussens, een lekkere poef en een mooi vloerkleed. Er mag lekker worden geëxperimenteerd met kleuren en patronen. In een bohemian sfeer komen ook veel natuurlijke materialen terug, zoals riet, rotan en hout. Ook planten mogen niet ontbreken in een bohemian interieur. Hoe meer planten, hoe beter!

4. Minimalistische woonstijl

De naam zegt het al: in een minimalistische woonstijl zie je geen tierelantijntjes. In deze huizen vind je geen weelde aan spullen, maar is het juist heel overzichtelijk en staan er vooral functionele meubels. In een minimalistisch interieur gaat het dan ook niet alleen om wat je in je huis neerzet, maar vooral ook om wat je weglaat. Less is more! Er wordt dan ook gebruikgemaakt van rustige, lichte kleuren. Dit alles creëert een serene en ruimtelijke ruimte. Een Scandinavische woonstijl, die al een aantal jaren veel liefhebbers kent, is een voorbeeld van een minimalistische woonstijl.

5. Retro woonstijl

Een retro woonstijl doet denken aan de jaren zeventig. Het wordt gekenmerkt door houten meubels, opvallende patronen, ronde vormen en warme kleuren. In dit interieur passen tweedehands meubels ontzettend goed. De tweedehands markt is momenteel booming, steeds meer mensen kopen hun meubels op tweedehands platforms, rommelmarkten en kringloopwinkels. Niet alleen scoor je zo unieke items, het is ook nog eens goed voor je portemonnee én de planeet. De retro trend zal in de komende jaren naar verwachting dan ook alleen nog maar meer terrein winnen.

6. Romantische woonstijl

In een romantische woonstijl passen roze- en roodachtige kleuren niet geheel verrassend heel goed, maar het reikt verder dan dat. Het belangrijkste is dat zachte tinten centraal staan. Qua meubels doen antieke meubels het goed en is vooral de vitrinekast een geliefd item. Er mag lekker worden losgegaan met decoratie en accessoires, waarbij sierlijk het toverwoord is. Een romantische woonstijl heeft wel wat weg van een landelijke woonstijl en wordt daar ook vaak mee gecombineerd.

Meerdere woonstijlen combineren

Hoewel het kiezen van een woonstijl voor eenheid zorgt, hóef je je natuurlijk niet bij één stijl te houden. Je kunt meerdere woonstijlen ook prima combineren, zolang er maar een idee achter zit. En uiteindelijk gaat het natuurlijk om wat jij mooi vindt!

Reacties