Foto: Kerst 2017 kaotip orchidee

Kerst 2017: veel groen, landelijk en klassiek

Hét jaar om een orchidee te geven met Kerstmis

De dagen worden korter, de oliebollenkramen gaan weer open en tuincentra organiseren alweer de eerste kerstshows. Het is duidelijk: kerstmis komt eraan! Trendwatchers verwachten deze kerst een klassieke aankleding, natuurlijke materialen en heel veel groen. Een heerlijk nostalgische Kerstmis dus, waarin planten een grote rol spelen. Vooral de orchidee is in trek. Deze kleurrijke, stijlvolle, karakteristieke plant maakt de kersttafel nét even iets gezelliger, feestelijker of zelfs sexyer. Ook als cadeau misstaan orchideeën niet: je scoort gegarandeerd punten als je precies de juiste orchidee aan je geliefde of (schoon-) familie geeft. Maar welke kies je dan?

Alle trends op een rij
Beeld je in: Kerstmis. Wat zie je? Als je denkt aan gezelligheid, warmte, donkergroene en bordeauxrode tinten en een prachtig opgetuigde kerstboom, zullen de feestdagen dit jaar waarschijnlijk aan je verwachtingen voldoen. Klassiek en botanisch zijn namelijk de belangrijkste kersttrends van dit jaar. Maar zoals wel vaker bij trends, is er ook sprake van een tegentrend: juist all-out modern met geometrische vormen en heftige kleuren. Om het allemaal nog iets ingewikkelder te maken is ook winters wit dit jaar in de mode. Zie je even door de kerstbomen het bos niet meer? Geen nood, hieronder de drie grootste kersttrends én de meest modieuze orchideeën op een rij.

Klassiek, natuurlijk, groen
Dit is de essentie van kerst: een grote boom met echte dennenappels en eikeltjes in de takken en decoratie gemaakt van jute, linnen en onbewerkt hout. De orchidee die hierbij past: Paphiopedilum. We durven wel te stellen dat dit dé kerst-orchidee is. Met haar bordeauxrode kleur en sierlijke bloemen is dit een chique plant die warmte en intimiteit uitstraalt. Combineer de Paphiopedilum op tafel met kersttakken en bordeauxrode kaarsen en gebruik echt tafelzilver en klassieke wijnglazen om het plaatje compleet te maken.

Geometrische vormen en felle kleuren
Wil je het dit jaar eens helemaal anders doen? Waarom plaats je dan niet een moderne sculptuur in de vorm van een kerstboom met daarin driehoekige of vierkante ‘kerstballen’? De orchidee die hierbij past: Mini-Phalaenopsis. Een orchidee voor mensen die tijdens de feestdagen buiten de gebaande paden treden: modern en wars van kerstclichés. Plaats een aantal van deze opvallende, kleine planten op tafel en combineer met meerkleurige servetten en modern bestek. Echte durfallen kiezen voor een knallend rood tafelkleed – de zoete roze kleur van de bloem en de harde rode tint van het kleed maken samen een spetterend geheel.

Scandinavië, sneeuw en winters wit.
Kerst is pas écht winters met kunstsneeuw over je kerstboom en doorzichtige kerstballen en glazen ijskristallen als decoratie. De orchideeën die hierbij passen: Cymbidium, Oncidium, Dendrobium, Zygopetalum, Phalaenopsis, Miltonia en Paphiopedilum. Tja, álle witte orchideeën zijn op hun plek als je een winter-wonderland wil creëren. Combineer een of meer van deze planten met een wit tafelkleed, witte kaarsen en transparante glazen en breng kleur aan het geheel met lichtblauwe servetten. Houten details geven een beetje warmte aan dit ijzige landschap.

Nooit meer keuzestress

Of je nu van traditioneel of modern, kleurrijk of wit houdt, orchideeën passen er altijd bij. De sierlijke planten zijn er in alle soorten en maten, van groot en uitbundig tot klein en bescheiden. Met meer dan 25.000 soorten kan het aanbod voor sommigen zelfs een beetje overweldigend zijn, want welke orchidee moet je nou kiezen? Geen zorgen, doe gewoon de test op www.orchitypes.eu en je krijgt direct advies voor de juiste orchidee bij de juiste gelegenheid. Bye, bye keuzestress!

 

Reacties