Je hoeft echt geen binnenhuisarchitect te zijn of over te lopen van bruisende ideeën om je huis leuk in te richten.
Door het volgen van een simpel stappenplan richt ook jij in een mum van tijd je huis leuk in. Belangrijk is dat je tevens niet de functionaliteit uit het oog verliest. Je huis is geen showroom en het werkt juist sfeer verhogend als je kan zien dat er geleefd wordt. De woondecoratie mag best een bonte verzameling van herinneringen zijn en als rolgordijnen je meer gebruiksgemak geven dan vitrage, so what? Hieronder geven we drie stappen waarmee ook jij je huis leuk inricht.
Hou rekening met je huisgenoten. De positieve sfeer die een huis uitstraalt verkrijg je alleen wanneer alle bewoners zich er happy in voelen. Voordat je de woning betrekt of een make-over op stapel zet, hou je het best een uitgebreide brainstormsessie. Maak bijvoorbeeld per kamer een moodboard en noteer waaraan elke kamer moet voldoen. Een slaapkamer van de kinderen is vaak ook studeerkamer en misschien wil je in de woonkamer of serre een woonoffice. Bepaal ook waar je een centrale ontmoetingsplaats creëert. Dat kan de woonkamer zijn, maar een serre of keuken is net zo geschikt.
Om een allegaartje van meubels en gebruiksvoorwerpen te beperken, verdeel je het best de kamers in gebruikszones. Zo kan je in de woonkamer prima een eet-, speel- en zithoek creëren waarbij de gebruikers elkaar niet hinderen en je toch met zijn allen gezellig bij elkaar bent. Je kan dit doen met doorlopende meubels. Denk aan een muurvullende tv-unit die overgaat in de kinderhoek of je hobbyruimte. Ook door het gebruik van kleuren en patronen maak je je inrichting een stuk levendiger. Werk met een tot drie basiskleuren en speel met contrasterende woondecoratie die je vervolgens op meerdere plekken terug laat komen. Probeer ook in elk vertrek een eyecatcher terug te laten komen waarmee je de stijl van de inrichting benadrukt.
Zodra je stap 1 en 2 doorlopen hebt is de beheersing van het licht aan de beurt. De kleur en de sterkte van licht spelen een grote rol bij onze gevoelsbeleving van leuk en/of gezellig. Hang daarom niet lukraak zomaar een lamp op en neem ook even de tijd bij het kiezen van je raamdecoratie. Met lamellen, jaloezieën en rolgordijnen bijvoorbeeld heb je de mogelijkheid de lichtinval te doseren en desgewenst volledig te schutten. Ook de kleur van de raambekleding heeft effect op de lichtinval. Zo zal een rolgordijn of lamel in aardetinten een heel andere lichtinval geven dan een grijs- of blauwtint.