Foto: 258035

DIA Parrot by nodesign - Introductie van een digitale fotolijst

Parrot, wereldwijd marktleider in draadloze randapparatuur voor mobiele telefonie, introduceert zijn nieuwste digitale fotolijst: DIA, een mysterieus object, ontwikkeld in samenwerking met Jean-Louis Frechin, oprichter van het bureau nodesign.

Parrot, wereldwijd marktleider in draadloze randapparatuur voor mobiele telefonie, introduceert zijn nieuwste digitale fotolijst: DIA, een mysterieus object, ontwikkeld in samenwerking met Jean-Louis Frechin, oprichter van het bureau nodesign.

Met digitale technologie gingen we van foto naar foto’s… Digitale foto’s, of we ze nu maken met een camera of een mobiele telefoon, zijn zeer vergankelijk en eigenlijk nemen we maar zelden de tijd om ze te bekijken. Soms laten we ze aan anderen zien, via sms of e-mail, maar we nemen ze nooit echt goed in ons op… Henri Seydoux en Jean-Louis Frechin kwamen allebei tot dezelfde bevindingen. Vanwege hun gedeelde passie voor fotografie zijn zij overtuigd van het belang van de digitale fotolijst, waarbij ze ervan uitgaan dat het object gezien moet worden als een meubelstuk en design dus belangrijk is.

 

“Ik heb mijn eigen idee over de functie van de fotolijst en het creëren van hightech voorwerpen is precies wat me inspireert bij wat ik doe. Ik ben op zoek naar ontwerpers met heel persoonlijke ideeën. Ik ben niet geïnteresseerd in design voor het bedenken van een nieuwe vorm. Ik ben op zoek naar expressie, als een gebaar, een beweging,” aldus Henri Seydoux, oprichter en CEO van Parrot.

Uw foto’s, en alleen uw foto’s

Vanwege zijn functie is de fotolijst een voorwerp waarnaar we kijken, dat we een prominente plaats geven. Daarom is het belangrijk dat de lijst er mooi uitziet en is het essentieel dat hij ‘een stapje opzij doet’ ten gunste van de foto zelf.

“Tegenwoordig zijn alle schermen hetzelfde. Daarom wilde ik met mijn partner Uros Petrevski een ander soort scherm bedenken, zonder „anders te zijn om het anders zijn?. We begonnen met het toepassen van diabeelden, het ontmantelen van schermen, het spelen met transparantie en licht,” zegt Jean-Louis Frechin. “DIA is ontstaan vanuit het idee dat het niet mogelijk is om een gedrukte afbeelding weer te geven in een fotolijst. En dus is onze fotolijst bijna een diafilm, met de kwaliteit van transparantie en licht en het formaat van professionele ektachrome afdrukken.”

DIA Parrot by nodesign is een witte rechthoek, heel eenvoudig, met tiptoetsen en een trackball om door het menu van de lijst te surfen. Wat meteen opvalt, is het 10,4 inch high-resolutionscherm. Geheel losgemaakt en ontkoppeld van de lijst, alsof er achter het scherm niets is, lijkt het één en al transparantie en licht. De afbeelding, uw foto, verschijnt door deze ‘light box’ in een geheel nieuwe esthetische dimensie.

“De fotolijst naar een ontwerp van Jean-Louis Frechin is zeer mysterieus,” vervolgt Henri Seydoux. “Jean-Louis was slim of „gek? genoeg om het LCD-scherm zoals we dat kennen uit elkaar te halen met een ronduit betoverend resultaat. We zien niet waar de foto vandaan komt… Hij is er gewoon, op het transparante en gedeeltelijk ontmantelde scherm… Het is tovenarij!”

Een unieke digitale ervaring

Net als de overige producten die Parrot ontwerpt is DIA Parrot by nodesign één bundel technologie; poëtisch op elk vlak.

- Holidays 2.0
Met deze door Parrot ontwikkelde toepassing kunt u via Google™ Maps circa vijftig reizen volgen, waarbij u in vogelvlucht en met fotomateriaal de hoogste bergen ter wereld ontdekt, de mooiste watervallen, Parijs, New York, de kastelen langs de Loire, de bron van de Nijl, Route 66 enzovoort. Met deze applicatie kunt u ook uw eigen reizen samenstellen dankzij de geografische tag (ofwel geotag) op de iPhone, op mobiele telefoons met Android en op sommige digitale camera’s. De foto’s die u uploadt naar de lijst verschijnen zodra u over het land, de stad of de straat vliegt waar de foto’s werden genomen.

- Mover Lite©
DIA is compatibel met de applicatie ‘Mover Lite©' van Infinite Labs (gratis verkrijgbaar via App StoreSM). Met deze toepassing kunt u foto’s selecteren en ze naar de lijst sturen door met uw vinger over het scherm van de iPhone te bewegen. Let op: met een Microsoft netwerkclient kunt u foto?s vanaf een PC of een Mac® direct naar de lijst slepen.

- FrameChannel®
De serviceplatform FrameChannel® zijn op de lijst geïnstalleerd voor de ontvangst van gegevens (weerbericht, economisch of financieel nieuws, verkeersinformatie, sportuitslagen, Facebook...) via RSS-feeds.

DIA maakt verbinding met internet via het Google Android™ besturingssysteem en via de twee USB-poorten kunnen een toetsenbord en een muis op de lijst worden aangesloten.
- Met een Pop3 en Imap e-mailclient kan DIA een e-mailadres krijgen voor het ontvangen van foto's.
- Via de daarvoor bestemde websites (Picasa™, Flick’r®) kunt u uw foto’s aan anderen laten zien.

DIA Parrot by nodesign biedt een uitgebreide connectiviteit (USB, SD, Wi-Fi, Bluetooth) en via Wi-Fi en Bluetooth-verbindingen kunnen foto’s vanaf bijna elk digitaal apparaat worden verzonden: PC, Mac® en mobiele telefoon en via de openingen voor de SD-kaart en de USB-poort kan het in de lijst beschikbare geheugen worden uitgebreid.

De digitale fotolijst DIA Parrot by nodesign is vanaf februari 2011 verkrijgbaar in warenhuizen en speciaalzaken en via www.parrotshopping.com tegen een adviesprijs van € 500.

Publicatiedatum: 15 december 2010

Reacties