Hoe dek je de perfecte kersttafel?

Nog maar 12 dagen tot kerst, tijd om na te denken over de aankleding van je eettafel, want hoe creëer je de perfecte sfeer? 

Kerstprikkels

Herken je het ook? Dat je nu door de winkels loopt en de ene winkel er nog kerstiger uitziet dan de ander? Dat je spontaan in de winkel besluit je hele kerstthema om te gooien?
Dat je al met 20 nieuwe kersthangers en 3 nieuwe serviezsets richting de kassa loopt en jezelf begint af te vragen "past dit bij mijn kerstthema en heb ik dit daadwerkelijk nodig?" om vervolgens je mandje te ghosten bij de kassa. 

Er is nu natuurlijk een overload aan inspiratie te vinden en ze zijn bijna allemaal even mooi. Met een overvloed aan kerstprikkels is het lastig om een goed beeld te vormen, want welke stijl kersttafel past nu bij jou? En hoe ga je in hemelsnaam beginnen! 

Geen stress, we zijn hier om juist de stress te verminderen.

Feestelijk tintje

Een gedekte tafel kan elk diner, hoe eenvoudig deze ook is, al snel een feestelijk tintje geven en het hoeft niet eens heel duur te zijn, omdat je tegenwoordig voor basis items ook terecht kunt bij een action, xenos of hema. 

In een paar stappen leggen we uit hoe jouw tafel er binnen een mum van tijd op en top feestelijk uit ziet, zodat jij zo lang mogelijk stressvrij van kerst kan genieten.

Tafeltje dek je! 

Een tafel met kerst staat bijna garant voor een tafel waarop geknoeid wordt. Dus de basis en waarmee je begint met versieren is je tafelkleed (of placemats). Je wilt natuurlijk niet dat je tafel vlekken overhoudt aan de feestdagen!

Wil je een rustige uitstraling? Ga dan voor een unikleur, denk aan zwart, rood, wit of ga eens voor diepgroen of blauw.
Zoek je meer die speelse uitstraling? Kies dan voor een tafellaken met print, dat kan van heel traditioneel kerst zijn tot heel strak modern met een patroon. 

 

Nu je de basis hebt gelegd ga je bepalen wat voor servies je graag op tafel ziet. Als je werkt met een strak budget raden we je aan om servies te gebruiken wat al in je kast staat. Vaak is dat neutraal van aard (in een wit- of zwarttint) en kan dus makkelijk als basis op je tafel. Wil je groots uitpakken? Diverse merken hebben speciaal kerstservies voor de feestdagen, denk aan Villeroy & Boch of aan PIP Studio.

Het mooiste is om in lagen te werken, dus bijvoorbeeld een dinerbord met daarop een klein ontbijtbordje en soepkommetje. 
Voor een basis gedekte tafel hoef je niet gelijk al je servies uit de kast te trekken, een vork, mes en lepel is eerst maar genoeg. Werk met wat je hebt om te besparen, of investeer in een nieuwe feestelijk bestekset. Deze zijn verkrijgbaar bij o.a. de Blokker of Ikea.

Om het een feestelijk tintje te geven zet je in plaats van gewone glazen, een keer speciale glazen op tafel. Denk aan je mooie wijn- of champagneglazen of misschien ben je wel in het bezit van prachtige whiskey glazen.

Nu de basis ligt, ga je eromheen werken. Met kerst is het het mooiste om te werken met een 'centerpiece'. 
Dat kan ofwel op of boven je eettafel. Dit langwerpig kerststuk kun je versieren zo hoe je wilt. Met of zonder lampjes, met of zonder groen, met uitbundige kersthangers, of juist heel klassieke kerstballen. Gebruik de kleuren die je ook in je boom hebt voor meer rust of ga juist voor een ander thema (zeker als je net als ons dus niet kan kiezen tussen al die mooie stijlen!). 

Als kers op de taart stijl jij je tafel af met mooie servetten en paar kaarsen. Dit zijn low budget items die je elk jaar opnieuw kan kopen en het leuke daarvan is, is dat de servetten bijvoorbeeld in de meest leuke prints komen rond deze tijd van het jaar! 

 Een leuke Britse traditie is om christmas crackers of kleine cadeautjes op het bord te leggen. Ziet er weer extra feestelijk uit! Je kunt je gasten ook blij maken door bijvoorbeeld iedereen een klein kersthangertje op het bord te leggen, dat is ook super leuk en origineel als herinnering natuurlijk. 

Inspiratie

Voor meer inspiratie ga naar onze pinterest pagina!

We zijn erg benieuwd naar jullie tafels? Delen jullie deze op facebook met ons???