Dit zijn de duurzame woontrends van 2020!

Klimaat is over de hele wereld anno 2020 één van de belangrijkste thema’s. En dat is ook niet onlogisch, aangezien het niet goed gaat met de wereld.

07 Maart 2020

De aarde warmt op, wat onder andere resulteert in meer bosbranden, het smelten van de ijskappen en het stijgen van de zeespiegel. Het wereldwijde debat over hoe deze problemen, die veroorzaakt zijn door de mens, op te lossen. Niet alleen in de wereldwijde politiek is klimaat een belangrijk thema, ook in het dagelijks leven van de gewone mens is het een belangrijk thema. Steeds meer nieuwssites plaatsen berichten over duurzaamheid en de duurzame blogs schieten als paddenstoelen uit de grond. Op een duurzame blog lees je niet alleen berichten over veganisme en reizen met de trein, maar ook trends omtrent duurzaam wonen. Huizen zijn gericht op besparing van energie en moeten een natuurlijke uitstraling hebben. Een aantal van de meest duurzame woontrends zetten we voor je op een rij.

Energiezuinig

Dit is eigenlijk de belangrijkste woontrend van dit moment. Energiezuinige huizen hebben een hele goede isolatie en is erg gericht op het efficiënt gebruiken van energie. Vaak wordt er geen gebruik meer gemaakt van een gasfornuis, maar wordt er gekookt op inductie. Ook zonnepanelen zijn een belangrijk onderdeel van een energiezuinig huis. Ze zorgen er namelijk voor dat je (een deel van de) energie zelf kunt opwekken. De laatste jaren is het bovendien steeds goedkoper geworden om in een energiezuinig huis te wonen, omdat de bouw ervan wordt gestimuleerd vanuit de overheid. Ook als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je huis wil, heb je mogelijk recht op subsidie van de overheid.

Energieneutraal

Energie neutrale huizen verschillen in die zin van energiezuinige huizen dat de hoeveelheid verbruikte energie nooit meer mag zijn dan de zelfopgewekte energie. De enige energie wordt opgewekt door middel van zonne- en windenergie. Bij energiezuinige huizen wordt getracht de energie zou efficiënt mogelijk te gebruiken, maar is het niet per se noodzakelijk dat de verbruikte energie evenveel moet zijn als de zelfopgewekte energie. Vaak is er bij energie neutrale huizen veel glas ingebouwd, zodat het zonlicht optimaal benut kan worden. Kortom, duurzaam wonen wordt nu eenmaal een stuk makkelijker met duurzame energie!

Slimme apparaten in huis

Steeds meer apparaten in huis kunnen op een ‘slimme’ manier gestuurd worden. Een voorbeeld hiervan is Toon van Eneco. Niet alleen ben je hiermee altijd verzekerd van groene stroom, ook kun je gemakkelijk via je telefoon of tablet bijvoorbeeld de verwarming aansturen. Als je dus op vakantie bent, kun je dus eenvoudig op afstand de verwarming uitzetten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de airco. Als je niet thuis bent zet je alles uit en als je bijvoorbeeld op weg naar huis in de auto zit, dan kun je de verwarming vast aanzetten. Op die manier is het huis lekker warm als je thuiskomt, maar heb je nauwelijks energie verbruikt.

Tweedehands

Via websites zoals marktplaats of gewoon in de kringloopwinkel is het mogelijk om tegen een zachte prijs tweedehands spullen te kopen. Niet alleen is het aanschaffen van een tweedehands bank veel goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe, ook gaat het verspilling tegen. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om tweedehands spullen te kopen. Daarmee heb je een win-win situatie. En het is goed voor de portemonnee en je zorgt ervoor dat spullen verspild worden.

Reacties