9 schoonmaakklusjes in huis die vaak worden vergeten

Je kent het wel, klusjes die je eigenlijk veel vaker zou moeten doen, maar omdat je “het” op het eerste oog niet elke dag ziet, schiet het er soms bij in.

Guido van Loon 13 April 2021

Daarom hier een friendly reminder om even na te gaan wanneer je de volgende klusjes voor het laatst hebt gedaan…

1. Wasmachine reinigen

Van je wasmachine verwacht je dat het je was schoonmaakt. Maar je staat er wellicht niet vaak genoeg bij stil dat ook de wasmachine zelf wel eens een schoonmaakbeurt nodig heeft. Om bacteriën in de trommel goed te doden, nare geurtjes te verdrijven en achtergebleven zeepresten goed op te lossen is het belangrijk dat je regelmatig (eens in de 3 maanden) even een 90°C wasje draait.

2. Koffiezetapparaat ontkalken

Water? Check! Koffie? Check! Stroom? Check! Meer heb je niet nodig om lekkere koffie uit je kofiezetapparaat te krijgen toch? Eeh jawel, van tijd tot tijd (ongeveer elke 3 maanden) moet je toch echt wel even je koffiezetapparaat ontkalken. Zo gaat je koffiezetapparaat langer mee en blijft de koffie lekker. Hier bestaan bepaalde trucjes van grootmoeder voor, maar je kunt ook gewoon speciale ontkalker voor de koffiemachine gebruiken.

3. Waterkoker ontkalken

Hetzelfde geldt voor de waterkoker! Zweven er regelmatig steenachtige vlokjes in je thee? Dan wordt het hoog tijd dat je ook deze even goed ontkalkt. Wist je dat je dit heel makkelijk met een paar schijfjes citroen of azijn kunt doen? Vul simpelweg de waterkoker met water en voeg er wat schijfjes citroen óf een scheutje azijn aan toe en laat de waterkoker koken en intrekken. Daarna even een paar keer goed omspoelen en je waterkoker is kalkvrij én het water smaakt niet meer zuur.

4. Magnetron en oven schoonmaken

Zeg eens eerlijk, hoe ziet jouw magnetron eruit? Brandschoon of lijkt het eerder op een plaats delict? Dat laatste komt natuurlijk vooral omdat magnetrons nogal eens voor ontploffingsgevaar kunnen zorgen. En juist daarom is het wel zo hygiënisch om de magnetron gewoon elke maand even schoon te maken. Overigens geldt dit ook voor de oven!

5. Lichtknoppen en deurklinken schoonmaken

Dit zijn van die typische objecten in huis die héél vaak vergeten worden tijdens het schoonmaken, terwijl ze ontzéttend vies zijn. Vooral bij de wc! Haal daar dus geregeld even een doekje overheen, ook al zien ze er nog zo schoon uit!

6. Afstandsbediening schoonmaken

Nog zo’n apparaat dat dagelijks meerdere keren wordt vastgepakt, vaak nog met vette chipsvingers ook. We begrijpen heel goed dat je er niet altijd aan denkt dit schoon te maken, maar geloof ons: het is echt wel nodig!

7. Afwasmachine reinigen

Ook je afwasmachine heeft regelmatig een reinigingsbeurt nodig om schone vaat te kunnen garanderen en vieze geurtjes te voorkomen. Hiervoor bestaat vaak een speciaal reinigingsprogramma, maar je kunt de vaatwasser ook gewoon af en toe op een extra hoge temperatuur zetten om alle bacteriën te doden.

8. Binnenkant van de vuilnisbak schoonmaken

Dat de inhoud van de vuilniszak vies is en kan stinken zal je niet verbazen. Maar ook de binnenkant van de emmer kan ontzettend vies worden door lekkende zakken als je dit niet regelmatig schoonmaakt. Ontsmet dan ook zeker eens in de maand de binnenkant van de emmer.

9. Bovenkant van je keukenkastjes

Keukenkastjes zijn ware stofvangers, net als eigenlijk alle andere kasten in huis. Je kunt de bovenkanten natuurlijk regelmatig even afstoffen of opzuigen met de stofzuiger, maar er bestaat ook een makkelijkere manier op. Leg simpelweg wat kranten bovenop de kastjes en vervang die eens in de paar weken. Zo maak je de kastjes heel gemakkelijk stofvrij zonder dat het door je hele huis dwarrelt!

 

En zo bestaan er nog heel wat klusjes in huis die je ook zeker niet mag vergeten. Maar… het moet wel leuk blijven, dus begin eerst maar eens hier aan. Dan hebben we volgende keer weer een ander lijstje om weg te werken!

 

Reacties