Vergroen de werkplek met moswanden

Onderzoek van onder meer TNO geeft aan dat medewerkers zich op een groene werkplek gezonder voelen.

08 December 2019

Daarnaast zijn medewerkers in zo een omgeving creatiever en productiever. Het is begrijpelijk dat organisaties die kennis hebben genomen van de conclusie van het TNO-onderzoek tijd en moeite steken in het creëren van groene werkomgevingen. Veel van die organisaties hebben een echt groenbeleid, waarin wordt gestreefd naar een groene omgeving met veel planten, waardoor het welbevinden van medewerkers stijgt. Het is niet vreemd dat organisaties verder kijken naar manieren om de natuur nóg meer te integreren in de werkomgeving. Zo zijn er organisaties die worden opgesierd met complete bomen en hangende oerwouden. Een van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van vergroening van de werkplek zijn de zogenaamde moswanden.

Fascinerende creaties

Moswanden zijn, zoals de naam al aangeeft, wanden of wandpanelen die zijn voorzien van mos. Levend mos wel te verstaan. Daarvoor worden verschillende soorten mos gebruikt, zoals IJslandsmos, dat ook wel rendiermos wordt genoemd, bolmos en platmos. Zowel bolmos als platmos zijn inheems, terwijl IJslandsmos uit IJsland, maar ook uit Noorwegen komt. In de praktijk wordt voornamelijk IJslandsmos gebruikt, eventueel gecombineerd met de andere mossoorten. De schuimige structuur van IJslandsmos geeft een moswand namelijk diepte en variatie en door de prachtige kleuren vormt een moswand met dit type mos een aandachtstrekker van jewelste. Het is niet verrassend dat moswanden snel aan populariteit winnen en dat steeds meer organisaties moswanden laten plaatsen. Want moswanden verhogen niet alleen de natuurlijke uitstraling van een ruimte, ze verbeteren ook de akoestiek van de ruimte en misschien wel het allerbelangrijkste: moswanden zijn fascinerend creaties die er prachtig uitzien en de ruimte waarin ze hangen verfraaien.

Luchtvochtigheid

Het voordeel van de gebruikte mossoorten is dat ze weinig onderhoud vergen. Watergeven is overbodig, omdat de mossoorten hun vocht uit de lucht onttrekken. Ook perioden met een lagere luchtvochtigheid worden doorstaan, mits deze perioden niet te lang duren. Een mooi groene moswand is dan ook een prima indicatie van een prettige en gezonde werkomgeving.

Vuilafstotend

Om te voorkomen dat tussen het mos zich veel stof verzameld, worden mospanelen behandeld met glycerine. Glycerine heeft een vuilafstotende werking, zodat het mos eenvoudig gereinigd kan worden, bijvoorbeeld met een stofzuiger op laag vermogen. Daarnaast zorgt de glycerine ervoor dat het mos elastisch blijft en heeft het een brandvertragende werking.

 

Reacties