Gladde vloer en slechte akoestiek?

Kies de juiste raambekleding!

Guido van Loon 29 Juli 2019

Steeds vaker kiezen we voor een mooie gladde vloer in huis. Denk bijvoorbeeld aan de trendy gietvloeren, PVC vloeren, laminaat of natuursteen. En het ziet er natuurlijk ook fenomenaal uit zo’n gladde, naadloze vloer. Zo komen je meubels prachtig naar voren als blikvangers. Bovendien ook zeer praktisch om schoon te houden. Maar er kleven ook een paar nadelen aan zo’n gladde vloer. Zo kan de sfeer wat al te zakelijk en clean worden. En ook kan het invloed hebben op de akoestiek in je woonkamer. Met de juiste raambekleding los je dit probleem heel simpel op. Hoe je dit doet, vertellen we je in deze blog.

Over de akoestiek in je woonkamer...

Misschien weet je dit nog van toen je je huis net had gekocht: de ruimtes klonken hol en galmden. In een lege ruimte weerkaatst het geluid namelijk tegen de muren. Ook komt er veel geluid via je ramen naar binnen. Daarom plaatsen we meubels, textiel en accessoires in onze huizen. Deze nemen het geluid op en zorgen voor rustige, stille ruimtes. En wanneer dit niet voldoende is, kun je ook wanddempende panelen met schilderijen plaatsen of spouwmuurisolatie (wanneer je last hebt van de buren bijvoorbeeld). Verder helpen ook het inrichten van leuke hoekjes en het plaatsen van planten bij een betere akoestiek in een ruimte. Ten slotte kan ook een naadloos akoestisch plafond een goede oplossing zijn bij een slechte akoestiek in je woonkamer.

Welke materialen dempen geluid?

Een belangrijk materiaal dat geluid dempt is textiel. Daarom geldt: hoe meer textiel in een ruimte, deste beter de akoestiek. Heb je gladde vloeren en een minimaal ingerichte ruimte? Dan zijn een vloerkleed, een stoffen bank en stoffen gordijnen een goed idee. Ook natuurlijke materialen zoals hout dempen geluid. Gladde en harde en kunststof materialen weerkaatsen geluid. Zorg dus voor een goede balans van deze materialen in je huis.

Honingraat gordijnen

Vind je een goede akoestiek belangrijk of ben je erg gevoelig voor geluid? Dan is demping van geluid zeer belangrijk. Grote zware gevoerde gordijnen dragen daar aan bij en houden de warmte ook vast. Maar tegenwoordig zijn er ook nieuwe producten te koop om de akoestiek te verbeteren. Zo zijn er de zogenaamde honingraat gordijnen. Dit zijn vouwgordijnen met een holle honingraat in het midden. Deze ruimte zorgt voor een veel betere akoestiek in de ruimte. Deze gordijnen zorgen er ook voor dat geluiden van buiten niet naar binnen komen.

Trend: verschillende soorten raamdecoratie

Een andere grote trend van dit moment is het plaatsen van verschillende soorten gordijnen. Elk type gordijn heeft daarbij een eigen functie. Denk aan privacy, inbraakpreventie, buitenzonwering, het volledig donker maken van een ruimte of isolatie. En we weten van de wintersport wat de werking is van verschillende lagen. Dit zorgt voor een optimale isolatie van zowel warmte als geluid. Trendy zijn daarbij de dun-duo gordijnen met transparante banen en de plissé gordijnen. En ten slotte nog even voor de die-hard duurzamen onder ons: er zijn tegenwoordig ook nieuwe varianten gordijnen te koop van ecologisch geteelde hennep en bamboe.

Reacties