Foto: 2016/ledlamp-budgetlight.jpg

Sfeer maken met ledlicht

Wanneer je een beetje verder kijkt dan de lampen in het rek van de supermarkt, maakt het helemaal niet uit dat:

- De gloeilamp binnen de EU niet meer geproduceerd en verkocht mag worden
- TL- en halogeenverlichting vanwege de zware belasting op het milieu achterhaald zijn
- Om een gezellige atmosfeer te creëren de spaarlamp niet echt tot de favorieten behoort.

Er zijn tenslotte tegenwoordig ook led lampen die alle kwaliteiten, en zelfs meer dan dat, in zich hebben die andere verlichtingssoorten ook hebben.

Soorten ledverlichting

Ledverlichting kennen we in meerdere soorten waaronder de industriële vormen zoals sensorlampjes, strips, assimilatieverlichting in de tuinbouw en straatverlichting. Ook in onze woonhuizen is led niet meer weg te denken. Waren de eerste ledlampen kil van lichtkleur, ook dat is inmiddels achterhaald. Vandaag de dag zie je geen verschil meer tussen het warme licht van de oude vertrouwde gloei- en de led filamentlamp. Daarbij hebben de producenten gelukkig ook aan het contactpunt van led verlichting gedacht. Om over te gaan op led hoef je daarom geen nieuwe armaturen te kopen. Led lampen zijn verkrijgbaar met een kleine (E14) of grote (E27) draaifitting, GU5.3 steekvoet (ook wel bipinvoetje genoemd) en GU10 bajonetvoet.

Ledlicht in elke lichttemperatuur

Degenen die een beetje met de materie van lichtsterktes op de hoogte zijn weten dat de kleurtemperatuur van licht weergegeven wordt in Kelvin of Mired, gecombineerd met een kleurweergave-index. Voor een leek die alleen enkele led lampen aan wil schaffen voor de sfeer, is het voldoende te weten dat de nieuwe generatie sfeerverlichting ‘led filamentlampen’ heten en verkrijgbaar zijn in:

- Extra warmwit
- Warmwit
- Neutraal wit
- Koelwit

Hierin zijn ook weer meerdere variaties en modellen te krijgen die, wanneer je ze eens goed bekijkt, zelfs mooier verlichten dan gloeilampen of halogeen. Led filamentlampen zijn er in de glaskleuren helder, amber of flame, in een decoratieve bolvorm of als kaars. Deze nieuwe generatie led lampen hebben dezelfde stralingshoek als gloeilampen en zijn goed te dimmen. Een led lamp mag dan iets duurder zijn in aanschaf, vergeet niet dat ze ook tot 80 keer zo lang meegaat en zo goed als volledig recyclebaar is.

Reacties