Foto: led-lampen-verlichting-gloeilamp-lumen-watt-bron-flinders

Met deze makkelijke tips koop jij straks altijd de juiste ledlamp

DE BESPAAR WEKEN: Eindelijk een duidelijke uitleg over het verschil tussen ledverlichting en gloeilampen. Jouw huis is straks dus altijd sfeervol verlicht.

Sandra van Koningshoven

bron beeld boven: Flinders

Led is lief voor het milieu!

Ledverlichting is nog milieuvriendelijker dan ik dacht. Want wist jij dat een ledlamp wel 35x langer mee gaat dan de ouderwetse gloeilamp? Een groeilamp brandt namelijk gemiddeld 1.000 uur en een ledlamp maar liefst 35.000! Dat scheelt dus echt heel veel! Een ledlamp kopen is wel flink duurder, maar dat haal je er dus heel snel weer uit.

led-lampen-verlichting-gloeilamp-lumen-watt-kartell-fly-bron-designisgood

bron beeld: designisgood

Een paar weken geleden heb ik een nieuwe lamp voor boven onze eetkamertafel gekocht: de FL/Y van Kartell. Echt supermooi! Maar als we het licht aandoen, is hij een stuk minder mooi. De zorgvuldig uitgekozen globe peer verspreidt namelijk een licht dat ik alleen maar kan vergelijken met een operatiekamer: koud en totaal niet sfeervol.

Lumen, led, watt… Snap jij het nog?

Op dat soort momenten denk ik met weemoed terug aan de ouderwetse gloeilamp. Want daarmee wist ik: in een schemerlamp gaat een 25 watt Flame lamp en voor de badkamer heb ik een peer van 40 watt nodig. Lekker makkelijk! Maar de komst van led veranderde dat. Lumen, watt? Ik weet echt niet meer wat voor peer ik moet kiezen. 

De hoogste tijd dus voor een grondig onderzoek naar goede ledverlichting!

Lumen is het toverwoord!

De lichtsterkte van de ouderwetse gloeilamp werd vroeger altijd aangeduid met het aantal watt. Dat is precies de reden dat we in de war raken bij de aanschaf van een ledlamp. Want bij led wordt de lichtstroom met Lumen aangeduid. Het aantal Lumen bepaalt dus hoeveel licht een lamp geeft.

Wat is dan watt?

Op de verpakking van een lamp wordt naast Lumen, ook de hoeveelheid watt (wattage) vermeld. Dit bepaalt niet zozeer hoe fel het licht is, maar vooral hoeveel energie je ledlamp verbruikt. Dus hoe lager het aantal watt, hoe zuiniger je lamp is.

Handig lijstje

In het lijstje hieronder laat ik je zien hoeveel lumen je nodig hebt, in vergelijking met het aantal wattage van de oude gloeilamp.

Gloeilamp versus ledlamp

15 watt = 100 tot 150 lumen
25 watt = 200 tot 300 lumen
40 watt = 400 tot 500 lumen
60 watt = 700 tot 800 lumen
75 watt = 900 tot 1000 lumen
100 watt = meer dan 1300 lumen

Kies je kleur

De kleur van een peer bepaalt natuurlijk ook de sfeer in een kamer. Voor helder licht kies je voor wit of warm wit. Wil je een kamer sfeervol verlichten? Kies dan voor de kleuren Flame of Goud.

Er zijn ook dimbare ledlampen

Aan je eetkamertafel zit je gezellig te eten, een spelletje te doen of lekker te knutselen. Dat vraagt allemaal om ander licht. Ga dan voor een dimbare ledlamp, want daarmee pas je de lichtsterkte gewoon steeds aan. Maar let wel op: niet elke dimmer is geschikt voor elk type ledlamp. Laat je dus goed informeren!

Welke ledlamp kan ik dan het beste kopen?

led-lampen-verlichting-gloeilamp-lumen-watt-leeslamp-bron-westwing

bron beeld: Westwing

Dat hangt af van de ruimte. In je badkamer, keuken en hal wil je alles goed kunnen zien. Maar als je gezellig zit te borrelen met vrienden, heb je gezellige sfeerverlichting nodig. In de tabel hieronder vind je de richtlijnen per ruimte. Voor het gemak heb ik ook het aantal watt van de oude vertrouwde gloeilamp erbij gezet. Dan kan je vergelijken en weet je waar je naar moet kijken.

Leeslamp

Aanbevolen aantal lumen 500-700
Gloeilamp wattage 60 
Ledlamp wattage 6 of 7 

Sfeerverlichting of schemerlamp

Aanbevolen aantal lumen 100-300
Gloeilamp wattage 15 of 25 
Ledlamp wattage 4 of 5

Eetkamer-, keuken- of werkverlichting

Aanbevolen aantal lumen 300-500
Gloeilamp wattage 40 
Ledlamp wattage 6 of 7

Badkamerverlichting

Aanbevolen aantal lumen 200-400
Gloeilamp wattage 25 of 40
Ledlamp wattage 5 of 6


Eigenlijk is het dus helemaal niet zo moeilijk! Je moet gewoon even weten waar je op moet letten.

Dit is ook interessant!

5x verschillende woonstijlen en de perfecte hanglampen daarbij

Reacties