LED-verlichting dimmen? Dat kan nu ook!

Weet je de tijd nog dat LED verlichting alleen maar fel of héél fel kon?

06 Februari 2020

Dat het dimmen van LED-verlichting altijd gepaard ging met knipperende lichten of het gezoem van de dimmer? Die tijd is geweest! Je kunt nu praktisch iedere LED-lamp dimmen. Al heb je hier wel de speciale LED dimmers van ledinbouwspotsleds.nl voor nodig. Deze dimmers werken traploos en zullen niet voor knipperlicht of nare bijgeluiden zorgen. Je kunt de sfeer in iedere kamer nu aanpassen, zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen. Ideaal natuurlijk!

Een goede LED dimmer is niet goedkoop

Maar je moet deze zien als een investering. Heb je eenmaal een goede LED dimmer aangeschaft? Dan heb je daar jarenlang plezier van. Ook omdat je het schakelmateriaal (het lichtknopje) gewoon in de stijl van de rest van je huis kunt laten. Je koopt alleen het binnenwerk. Zo zie je niet al van een afstandje welke lichtknoppen anders zijn dan de andere. Nee, je kunt alles in dezelfde stijl houden en toch je licht dimmen of natuurlijk feller zetten, indien nodig.

Een LED dimmer bouw je in in je schakelaar

In de muur zitten standaard schakelaars, welk huis je ook hebt. Door deze schakelaars aan te passen kun je ervoor zorgen dat je LED verlichting dimbaar wordt. Je ziet hier dus niets van, maar je merkt het wel. Heb je echter een losse lamp staan en wil je deze kunnen dimmen? Dan kun je er een snoerdimmer tussen zetten. Deze plaats je in het snoer en dan is de werking hetzelfde als bij een ingebouwde dimmer. Snoeren zijn er, over het algemeen, in het zwart of het wit. Snoerdimmers zijn (dus) ook in deze kleuren te verkrijgen. Zo vallen ze minder op.

Sfeerverlichting met LED

Nog niet zo heel lang geleden was het ondenkbaar dat LED-verlichting gezellig zou zijn. Het was altijd fel, koud en klinisch. Gelukkig zijn die tijden voorbij. Je kunt LED-lampen kopen in allerlei tinten. Van lampen met een gelige kleur met zichtbaar “gloeidraad” tot LED-verlichting in alle kleuren van de regenboog. Die lampjes zie je veel voor op kinderkamers, maar bijvoorbeeld ook als buitenverlichting of als snoer voor in de kerstboom (of om de Paastak natuurlijk). Bijna al deze lampen zijn dimbaar, mits je de goede dimmer aanschaft. Twijfel je of een lamp dimbaar is? Lees dan goed de verpakking. Twijfel je dan nog? Dan kun je altijd (online) advies vragen.

Reacties