string(1) "a"

Industriële perfectie qua verlichting

Als je een magazine over wonen opslaat, zie je steeds vaker een industrieel interieur.

Dat is niet zo vreemd want het stoere van een dergelijke inrichting spreekt steeds meer mensen aan. Er komen ook steeds meer oude industriële panden beschikbaar die omgezet kunnen worden in woonruimte. Waar 10 jaar geleden vaak alles werd weggewerkt met veel gasbeton en witte stuc, mogen de robuuste muren nu juist blijven en dat betekent karakter voor jouw woning. Een mooie inrichting wil iedereen, maar het moet ook gezellig worden. Hoe pak je zoiets nu het beste aan.

Karakter behouden

Een stoere basis moet worden voortgezet in het interieur. Denk aan stoere houten meubelen en metalen kasten, beton(look) voor de vloer is uiteraard helemaal in. De jacht op originele items voor een dergelijke inrichting is nog steeds gaande, maar je kan inmiddels ook vele onderdelen van de inrichting kopen die speciaal zijn gemaakt om authentiek te lijken en betaalbaar en duurzaam zijn.

De kleuren die goed passen bij de industriële stijl zijn sober, waarbij je kan denken aan bruin, donkerbruin, zwart en wit. In je verlichting kies je voor dezelfde materialen en kleuren. Hanglampen, staande lampen of wandlampen van metaal zijn vandaag overal te krijgen. Ook bij een wandlamp industrieel zie je vandaag de dag het oog voor detail waardoor het mogelijk is de lamp te vinden die precies past in jouw stijl. Daarbij zijn alle moderne gemakken overigens wel toegepast zoals dimmers, ledverlichting en bediening per app.

Durf te experimenteren

Als je industriële inrichting bijna compleet is, wordt het tijd om deze wat extra te geven. Dat is uiteraard heel persoonlijk, maar een eyecatcher hoort er natuurlijk bij. Dat ene meubelstuk of accessoire dat het interieur helemaal af maakt. Door deze geraffineerd te verlichten zorg jij ervoor dat niemand het kan missen. Een andere optie is om tussen de neutrale kleuren van je inrichting ook een afwijkende kleur toe de passen. Denk bijvoorbeeld aan een bank in okergeel. Daarbij is het dan altijd een goed idee om ook de verlichting in bijpassende kleur te zoeken. Een staande lamp of een industriële wandlamp zorgen dan voor een gevoel van samenhang van het bijzondere kleureffect.

Verlichting, functioneel maar ook gezellig

Een industriële inrichting is de keuze van iemand die oog heeft voor deze bijzondere stijl. Maar wonen in een mooi interieur moet ook comfortabel blijven. De originele verlichting uit de tijd dat dergelijke industriële gebouwen nog volop in gebruik waren, is zeker niet optimaal waar het gaat om functionaliteit en gezelligheid. Ook als je kiest voor de ‘Real stuff’ is het vaak mogelijk om deze aan te passen met moderne techniek. Wist je dat er inmiddels ook led-tl is die zo is gemaakt dat je deze ook in oude armaturen kan gebruiken. Led-tl heeft alle voordelen van deze moderne vorm van verlichting en past gewoon bij de door jou gekozen stijl.

Ook bij een industriële inrichting hoort een lichtplan, waarin je een aantal werk- en leesplekken realiseert, maar ook gezellig sfeerlicht gebruikt, eventueel door te dimmen en kaarslicht.

Reacties