Foto: verlichting-woning-sfeer-donker-licht

Donker en licht: zo verander je de hele sfeer van jouw kamer

Verlichting is niet alleen functioneel om licht te brengen in het donker, maar ook een echte sfeermaker in huis.

Guido van Loon

Is je woonkamer bijvoorbeeld te donker dan is dat ongezellig en doe je dan een extra lamp aan dan is het weer te licht. Een paar kaarsen steken om toch wat sfeer erin te krijgen, is ook niet echt de ideale oplossing. Die oplossing is er echter wel en zelfs heel simpel te realiseren door verandering aan te brengen, bijvoorbeeld door middel van een LED spot kopen.

Maak een lichtplan

Het is om de verlichting op de juiste plek neer te zetten of te hangen aan te raden om een lichtplan op te stellen. Bekijk de ruimte en maak er een plattegrond van, waarbij je de gewenste armaturen en LED lampen erin plaatst. Je kan daarbij vermelden op welke plek je een meer fel licht wilt hebben en op welke positie je liever een warme lichtsfeer wenst. Op deze manier zorg je in je kamer voor een perfecte indeling en verdeling van donker en licht in de gewenste variaties.

Verlichting op de juiste plek

Er valt altijd te spelen met donker en licht als je de keuze maakt om verlichting op de juiste plek aan te brengen. Wil je bijvoorbeeld wat meer licht in de duisternis dan is het handig om een LED plafondlamp op te hangen. Er vindt dan vanuit een centraal punt een optimale lichtverdeling plaats. Wil je in een bepaalde hoek wat meer gezelligheid creëren dan zijn daar schitterende LED lampen voor beschikbaar die bijvoorbeeld een luxe en sfeervolle uitstraling met zich meebrengen. Overigens bieden dimmers de mogelijkheid om met donker en licht te spelen om de perfecte sfeer in de ruimte te creëren.

Basisverlichting en accentverlichting

Het is bij donker en licht een kwestie van basisverlichting combineren met accentverlichting. Je zit dan nooit meer in een te donkere kamer of in een kamer die te fel is verlicht. Basisverlichting bestaat uit licht dat zich op een gelijkmatige manier in je kamer verspreidt en dat kan een plafonnière zijn in combinatie met bijvoorbeeld een vloerlamp of LED spots. Kijk bijvoorbeeld eens voor LED strips om inspiratie op te doen. Bij accentverlichting draait het om het uitlichten van een bepaalde hoek of plek. Bijvoorbeeld om een kunstwerk aan de muur in de spotlights te zetten of om van een leeslamp gebruik te maken. Daarmee realiseer je ook een huiselijke en gezellige sfeer.

Reacties