Foto: verlichting-elektromat

De verschillende manieren van verlichting

Basisverlichting zorgt ervoor dat de ruimte verlicht is en het licht goed verdeeld is over de ruimte.

Ara 28 Juni 2023

De verschillende manieren van verlichting 

Het toepassen van verlichting kan op veel verschillende manieren. Het heeft allemaal te maken met wat voor verlichting je nodig hebt en hoe jij je ruimtes wilt aankleden. De functie van verlichting is op te delen in 5 categorieën: basisverlichting, functionele verlichting, sfeerverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting.

Basisverlichting zorgt ervoor dat de ruimte verlicht is en het licht goed verdeeld is over de ruimte. De basisverlichting is bijna onmisbaar in elke ruimte, want het zorgt voor een goed verdeelde zichtbaarheid. Als we over basisverlichting praten, dan gaat het meestal over plafondlampen, hanglampen en inbouwspots. 

Functionele verlichting gebruik je op speciale plekken waar extra verlichting nodig is om bezigheden te kunnen uitvoeren, zoals in de keuken, badkamer of bij je bureau. Functionele verlichting is vaak helderder en gerichter, om deze bezigheden goed uit te kunnen voeren.

Zoals de naam al aangeeft, zorgt sfeerverlichting ervoor om een betere sfeer te creëren. Soms kan basisverlichting iets te fel zijn, dan kan het gebruikmaken van sfeerverlichting erg handig zijn. Sfeerverlichting kan dan voor een warm, gezellig en uitnodigend gevoel zorgen.

Accentverlichting, ook wel genoemd gerichte verlichting, laat een object of specifiek gedeelte extra opvallen. Het visuele plaatje van het specifieke object trekt hierdoor nog beter de aandacht.

Net als sfeerverlichting geeft de naam decoratieve verlichting al aan wat het is. Decoratieve verlichting is bedoeld om je ruimte decoratief goed aan te kleden. Het licht dat hier uitkomt, is erg zacht en is puur bedoeld ter decoratie.

Schakelmateriaal voor je verlichting

Nu je een goed idee hebt over de verschillende manieren waarop je verlichting kan tpassen, is schakelmateriaal van cruciaal belang voor het bedienen van de verlichting. Berker schakelmateriaal, onderdeel van Hager, staat bekend om zijn hoge functionaliteit en lange levensduur. Hiernaast is het schakelmateriaal van Berker ook erg stijlvol en gaat het goed samen met diverse interieurstijlen. Het ruime assortiment voor elke situatie maakt het schakelmateriaal Berker uitermate geschikt voor je verlichting thuis of op het werk.

Reacties