Foto: tafellamp-lamp-verlichting

De tafellamp, van functioneel tot decoratief

De ontwikkeling van de tafellamp is eigenlijk begonnen met de klassieke bureaulamp die ook wel notaris- of bankierslamp wordt genoemd.

In het begin van de 19e eeuw werd het elektriciteitsnet in het oosten van de VS ontwikkeld. Het waren vooral dienstverleners die behoorlijk goed verdienden, die gebruik konden maken van deze luxe.

Deze bureaulamp, oftwel notarislamp, heeft een stevige messing voet en een glazen kap in twee kleuren. Aan de binnenkant is deze wit, waardoor er een helder licht op het bureau schijnt. Aan de buitenkant is deze kap groen. Een cliënt van de notaris had daardoor geen last van het licht als hij naar de lamp keek. Je kon deze klassieker aan- of uitschakelen met behulp van een koordje. De laatste jaren is de notarislamp weer een zeer populair model. De groene kleur is vaak vervangen door een minder opvallende kleur. Het koordje dient vaak niet meer dient om de lamp aan en uit te doen, maar ter decoratie. De notarislamp past zowel op een strak modern bureau als een klassiek bureau uit de 19e eeuw.

Een ruime keuze in tafellampen

De notarislamp bleef tientallen jaren in de mode en zo zijn er vele lampen die vandaag de dag nog steeds populair zijn. Toch komen er ook steeds moderne, nieuwe lampen bij. Het assortiment van tafellampen van lampenlicht is dan ook zeer uitgebreid. Een paar mooie ontwerpen lichten we hieronder even uit.

1. De oosterse lamp

Onze interesse voor oosterse cultuur bestaat al erg lang. Om die reden zijn oosterse tafellampen dan ook populair gebleven. Hierin zien we het avontuur en de eeuwenoude tradities middels de bewerkte buitenzijde met ingewikkelde patronen die zorgen voor een bijzonder licht op tafel. Dit zijn de tafellampen die je gebruikt om sfeer in de kamer te brengen, een internationaal tintje met een beetje geheimzinnigheid.

2. Retro

In huidige interieurs zie je steeds meer retro invloeden. Dat kan door middel van originele items, maar er wordt ook steeds meer ‘retro’ nieuw gemaakt. Dat geldt niet alleen voor de hierboven genoemde notarislamp, maar ook voor diverse andere modellen. De vorm van de huidige retro-lampen is gelijk aan de modellen van een eeuw geleden, maar de techniek die wordt toegepast is volledig van vandaag. Denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting in retrostijl.

3. Design

Er zijn weinig vakgebieden waar zoveel ontwerpers zich mee bezig houden als met lampen. Licht fascineert de koper, maar ook de ontwerper van de tafellamp. Design kan je moeilijk onder één noemer vatten, maar er zijn wel trends in te zien. Bij het ontwerpen van lampen is duurzaamheid bijvoorbeeld helemaal ‘in’. Dat zie je in het gebruik van natuurlijke materialen als rotan en bamboe, maar ook papier, diverse stoffen, zoals linnen en ook steen. Voor designlampen wordt vaker gebruikt gemaakt van gerecyclede materialen. Er zijn designlampen voor iedere stijl: van klassiek en landelijk tot modern en strak. Bij design draait het er gewoon om wat jij mooi vindt.

4. Moderne tafellamp

De huidige trend bij moderne tafellampen is dat ze strakke lijnen tonen en neutrale kleuren. Zeker als er gebruik gemaakt wordt van veel glas vormt een gloeidraad als lichtbron een leuk contrast. Een moderne tafellamp is overal op zijn plaats.

Reacties