Foto: bureaustoel-thuiswerken-3

Zo zorg je voor een relaxte thuiswerkomgeving

Vijf tips voor een prettige thuiswerkplek.

Jaimy van de Wal

Werkruimtes hebben over het algemeen één gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn meestal niet erg warm en gezellig. Het grote voordeel van thuiswerken is dat je zelf je eigen werkplek kunt inrichten. En dat betekent dat je eens out-of-the-box kunt gaan met het design, de inrichting en locatie. Zo zien we steeds vaker tuinhuizen met een grote schuifpui in de tuin als werkruimte, maar ook in huis kun je natuurlijk een comfy en gezellige werkplek creëren. Niet té gezellig natuurlijk, want er moet nog wel gewerkt worden. Maar reken maar dat je op een plek waar je je prettig voelt, veel productiever bent en ook veel meer werkplezier ervaart. We geven je 5 tips voor een relaxte thuiswerkplek.

Aparte ruimte?

In veel huizen is de ruimte beperkt. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wil je een aparte werkkamer of vaste werkplek inrichten? Het voordeel daarvan is dat je een vaste locatie hebt waar je al je apparatuur en mappen of archieven bij elkaar hebt. Je kunt daar direct aan de slag. Wel zo prettig natuurlijk. Ook kun je in een ongebruikte hoek een kleine functionele werkplek inrichten.

Mobiele werkplek

Is een aparte ruimte niet echt nodig, dan kun je wellicht met je laptop aan de eettafel werken of een PC meubel kopen en daar een kleine werkplek mee inrichten. Ten slotte bestaan er ook mini opklapbare werkplekken in een kast. Ben je klaar met werken, dan doe je de kastdeuren dicht en zie je de (vaak minder aantrekkelijke) werkplek niet meer. Erg praktisch!

Waar in huis?De locatie in huis hangt vooral af van de beschikbare ruimte, maar ook van de geluidsoverlast. Zijn er af en toe andere gezinsleden thuis, dan wil je waarschijnlijk een ruimte waar je ongestoord kunt bellen en werken. In dit geval is een aparte ruimte een aanrader, want daar kun je je echt even terugtrekken en de deur sluiten. Heb je ruimtegebrek? Denk dan eens aan een tuinhuis, aanbouw op een plat dak of het ombouwen van je berging tot kantoorruimte. Ook zijn er deuren te koop die extra isoleren tegen geluid en zo een extra stille ruimte creëren.

Stijl, sfeer en inrichtingOok de sfeer en inrichting van je thuiswerkplek is zeer belangrijk. Thuis heb je wat dat betreft veel meer mogelijkheden. Kijk zeker even rond op Pinterest voor wat leuke, creatieve ideeën. In een omgeving waar je je comfortabel voelt, ben je ook een stuk productiever en voel je je prettiger. Stel je maar eens voor dat je bij een open schuifpui zit met uitzicht op de tuin en fluitende vogels. Dat is een stuk aangenamer werken dan achter een saai grijs bureau met uitzicht op de kale muur.

Functionaliteit

Om goed te kunnen werken moet je natuurlijk ook over de juiste meubels, apparatuur en verbindingen beschikken. Voor de veiligheid van je gegevens, is het belangrijk om via een VPN verbinding te werken. Ook een headset kan een goed idee zijn om rustig te kunnen bellen met klanten. Kies voor een goede kwaliteit kantoormeubilair met kasten die voldoende ruimte bieden voor al je mappen en andere archiefsystemen.
Ladeblokken met hangmappen zijn ideaal wanneer je veel losse mapjes of papieren hebt die je snel even moet kunnen pakken. Een goede bureaustoel is ten slotte één van de belangrijkste onderdelen. Wie wel eens lang op een slechte en daarna op een zeer goede, ergonomische bureaustoel heeft gezeten, begrijpt dit maar al te goed. Een goede bureaustoel kopen is essentieel voor je gezondheid, investeer daar dus zeker in.

Reacties