Foto: zo-houdt-je-je-meubels-mooi-kinderen

Zo houd je meubels (langer) mooi met kleine kinderen in de buurt

Hoewel mooie meubelstukken precies kunnen zijn wat je wilt, is het met jonge kinderen in huis nogal eens schrikken.

Guido van Loon

Een potje vingerverf dat zo over je eikenhouten eettafel heen vliegt, of een watje met nagellakremover dat op de leuning van de bank blijft liggen. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje, en met kinderen lijken die hoekjes af en toe gewoon wat groter te zijn.

We geven je graag een aantal handige tips die ervoor zorgen dat jij, ook met een huis vol kinderen, je meubels goed schoon kunt houden. En mocht je nu onverhoopt toch schade hebben aan een van je meubelstukken, zijn er diverse mogelijkheden om de schade zo goed mogelijk op te lossen. Zo zou je eens kunnen kijken naar een inboedelverzekering. Zo heeft bijvoorbeeld de inboedelverzekering van FBTO een aanvullende module All Risk dekking. Deze polis denkt ook de schade die je binnenshuis per ongeluk zelf veroorzaakt. En dat is zeker met jonge kinderen best handig zijn!

1. Verdiep je in het materiaal

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zo kan het verstandig zijn je in verschillende materialen te verdiepen. Verschillende meubelstukken zijn natuurlijk gemaakt van allerlei verschillende materialen. Heb je bijvoorbeeld een leren bank, dan onderhoud je deze op een andere manier dan een stoffen bank. Wist je bijvoorbeeld dat het niet goed voor je stoffen bank is om deze met het gewone mondstuk te stofzuigen? Dit omdat de stof dan vacuüm trekt tegen de stofzuigermond waardoor hij sneller slijt.
Ook verschillende houtsoorten in huis vragen om een verschillende aanpak. Zo is beuken- of eikenhout bijvoorbeeld ontzettend fijn om te bewerken, maar slecht bestand tegen water, vocht of weersinvloeden. Deze houtsoorten zou je dus op een andere manier schoonmaken en onderhouden dan meubelstukken van teakhout; wat wel weer goed tegen vocht kan. Doe online dus even wat onderzoek om te zien welke materiaal je op welke manier kunt behandelen, en wat wel of niet werkt.

2. Zorg altijd voor een vaste ondergrond

Ook wanneer de kids lekker op de bank zitten te knutselen, of een heerlijk stukje huisgemaakte cheesecake oppeuzelen, zit een ongeluk in een klein hoekje. Juist die ontspannen of creatieve staat zorgt ervoor dat er af en toe even wat minder opgelet wordt. Zorg dus altijd voor een vaste ondergrond zoals een houten plank met steuntjes waar de hapjes op gegeten mogen worden. Wordt er creatief gespeelt? Zorg dan dat ook de vaste ondergrond de nodige bescherming heeft.

3. Bescherm op een praktische manier

Het is niet voor niets dat plastic tafelkleden zo populair zijn. Niet alleen zijn deze ontzettend handig bij het ontbijt (de kruimels liggen zo buiten) maar ook wanneer de kids aan het kleuren, verven of knutselen zijn. Een stevig tafelkleed mag een wat duurdere aankoop zijn, maar deze kwaliteit zorgt er wel voor dat jouw tafel bestand is tegen verfvlekken.

Welke handige tips heb jij nog?

Reacties