Hoe kun je jouw woning beschermen tegen vocht?

Vochtproblemen komen zowel in nieuwe, als in oudere woningen voor! 

Guido van Loon

Denk bijvoorbeeld aan lelijke, vaak donkerbruine plekken op muren.Schimmelvorming op het plafond, als gevolg van een lekkage op een eerste of tweede etage.

Of wat te denken van rottende plekken in houten constructies? Dergelijke vochtschade is niet alleen ontzettend lelijk, het blijkt vaak ook nog eens lastig te herstellen zijn. Hoe zorg je ervoor, dat je zelf nooit te maken zal krijgen met vochtproblemen? Voor het schrijven van dit artikel spraken we met vochtspecialisten van Hydro Solutions. Zij gaven ons meer informatie over de manier waarop vochtproblemen voorkomen kunnen worden.

Een buitenmuur laten impregneren tegen vocht

Doorslaand vocht is een van de grootste problemen binnen woningen. Hierbij slaat het vocht tegen de buitenmuur, bijvoorbeeld tijdens een regenbui, waarna dit langzaam richting de binnenmuur trekt. Eenmaal in de binnenmuur getrokken, zullen de eerste vochtplekken zichtbaar worden binnen je woning. Bij het impregneren van de muur wordt hier een speciale coating op aangebracht. Met deze coating wordt voorkomen dat er nog vocht in de muur kan trekken. Op deze manier neemt de kans op vochtproblemen sterk af! Doorslaand vocht is echter niet het enige vochtprobleem wat zich voor kan doen in huis.

Muur injecteren tegen optrekkend vocht

Bij moderne woningen is de kans op optrekkend vocht bijzonder klein. De funderingen die bij deze woningen gebruikt worden, zijn vaak namelijk standaard van een waterkering voorzien. In oudere woningen is dat doorgaans niet gebeurd. Als gevolg hiervan trekt grondvocht in de fundering, waarna het langzaamaan steeds hoger zal komen. Op een gegeven moment trekt het optrekkende vocht in je buiten- of binnenmuur. Vochtproblemen zijn hier vervolgens het gevolg van! Om dit te voorkomen, kun je een muur laten injecteren. Hierbij worden gaten in de muur geboord, die vervolgens met een speciaal goedje geïnjecteerd worden. Dit goedje zorgt voor een natuurlijke waterkering.

Een alternatief voor het injecteren van muren, is het aanbrengen van een fysieke waterkering. Dit is echter een bijzonder ingrijpende klus, omdat er over de volle breedte van de muur een gleuf geslepen moet worden. Vochtspecialisten kunnen je adviseren over de behandeling die het beste bij jouw woning past.

reacties
anderen bekeken ook

Muursticker: leuk in de babykamer, kinderkamer of andere kamer

Guido van Loon

Lelijke vochtplekken in je woning? Lekdetectie biedt uitkomst!

Guido van Loon

Grijpstang met hoek - ideaal voor op de trap

5 tips om een ruimte met hoog plafond te verlichten

Een FotoMuur is dé trend van nu!

VERF: in maar 6 stappen naar een fris interieur met een nieuwe lo...

Sandra van Koningshoven
Advertentie
Advertentie
Advertentie