Zo creëer je meer opbergruimte in huis

Het komt met vlagen. Dat je denkt: nu! Nu wil ik eens lekker alles opruimen. Maar waar laat je al je spullen?

15 Februari 2020

Ook al is ontspullen de trend en is de KonMari methode een hit, opruimen vraagt om discipline. Weg wat je lange tijd niet hebt gebruikt en dat wat je hebt, netjes en overzichtelijk opruimen. Onmisbaar zijn dan planken, haken en kasten. Je moet je spullen ergens kwijt. Zonder opbergruimte kun je niet. 

Spullen die je niet dagelijks gebruikt

In veel gevallen gaat het niet alleen om kleding, maar ook administratie, boeken, speelgoed van de kinderen, hobbymatige spullen en van die spullen als die extra winterjas, skibroek, vakantiekoffer en ted baker tas die je naast je dagelijkse stijlvolle Cowboysbag alleen in de weekenden gebruikt? 

Slim opbergen is de remedie. Die skispullen, zoals die eerdergenoemde skibroek kunnen best een jaar op zolder liggen voordat je deze weer nodig hebt. Dus creëer daar een doos voor, of een kledingzak waar dit netjes in past en droog en schoon blijft. 

Haal die tassen van de grond

Ophangen aan de muur is een veel geziene manier om spullen op te bergen. De grote pannen kunnen aan haken in de keuken, het heuptasje past prima aan een mooie haak in de hal. Dat klinkt misschien overdreven, maar spullen op de grond zoals tassen (en zeker ook kinderrugzakken) geven een rommelig beeld en het wordt er ook niet schoner op. 

Tot aan het plafond staat strakker

Planken zijn natuurlijk altijd handig, mits je deze goed indeelt. Met name mooie bakken of manden, die een plek krijgen op een plank, bewijzen hun nut. Daar passen veel spullen in. Wil je je spullen liever uit het zicht dan is een kast op maat een veel beter idee. Met een strakke deur ervoor. Waarom een kast op maat? Omdat je dan tot aan het plafond opbergruimte creëert. Kant en klare kasten hebben dat niet en dat is zonde van de ruimte. Bovendien staat het een stuk strakker en daarmee opgeruimder. 

Een, twee, weg ermee

Punt van aandacht: heb je al deze spullen echt nodig? Het is een goed idee om eens uit te zoeken wat je werkelijk wilt bewaren. Iets wat je een aantal maanden al niet hebt gebruikt, en vaak ook niet hebt gemist, kun je beter wegdoen. Geef het aan de Kringloop als het er nog goed uit ziet en niet kapot is. Geef het aan een vriendin die het prima kan gebruiken. Of breng het naar de vuilstort. Laat het in ieder geval niet weer maanden ergens staan. 

Reacties