Foto: Zo-cree__er-je-een-fijne-werkplek-waar-je-rustig-kunt-studeren

Zo creëer je een fijne werkplek waar je rustig kunt studeren

Een fijne studeerplek kan het verschil maken tussen slagen of zakken voor je examens.

Guido van Loon

De plek waar je bureau staat kan namelijk bepalend zijn voor hoe goed je je op de lesstof kunt focussen. Zo'n comfortabele studieplek kun je voor een belangrijk deel zelf creëren. Hieronder lees je enkele tips voor het vinden van de ideale plaats om voor je examens te blokken en concentreer je je op de stof in plaats van cijfers en N-term.

Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd

Om al die kennis over wiskunde, geschiedenis en Duits goed te kunnen opnemen is het belangrijk om overzicht te houden. Wanneer je niet meer precies weet waar op de stapel dat handige schema met naamvallen ook alweer ligt, kost dit tijd en raak je je focus op het studeren kwijt. Daarnaast vormen allerlei spulletjes op je bureau ook al snel een bron van afleiding. Zorg er dus voor dat je je tijd achter het bureau nuttig besteed door al deze vormen van afleiding weg te nemen. Een opgeruimd bureau zorgt voor weinig afleiding.

Kies de juiste bureaulamp

Misschien heb je wel eens zitten lezen onder een flikkerend tl-licht. Dan weet je vast dat dit na een tijdje knap irritant wordt. Ook een bureaulamp met hard, wit licht is verre van ideaal. Zulk helder wit licht put je hersenen namelijk eerder uit. Een te zwak lampje zorgt dan weer voor vermoeide ogen. Kies dus bij voorkeur voor een bureaulamp met een zacht, helder licht.

Een goed bureau en passende bureaustoel

Als je thuis een prettig plekje gevonden hebt, is het belangrijk dat je een goed bureau en bureaustoel tot je beschikking hebt. Vooral als je veel uren achter elkaar studeert is dat belangrijk; een slechte houding geeft veel gezondheidsklachten. Zorg dat je rechtop zit met je knieën in een hoek van 90 graden en je laptop op armlengte.

Zorg voor stilte om je heen

Wanneer je op visueel gebied alle bronnen van storing hebt weggenomen kun je altijd nog te maken krijgen met vervelende geluiden. Ligt je slaapkamer pal naast een drukke straat, maar is de keuken aan de achterkant van het huis wel lekker rustig? Neem dan je boeken mee naar de keukentafel. Een andere optie is het aanschaffen van een goede koptelefoon. Zet hierbij niet je favoriete muziek op, maar kies liever voor rustgevende geluiden of een rustige, ietwat saaie afspeellijst.

De bepaling van je eindcijfers

Wanneer leerkrachten door het hele land merken dat de examenvragen wel erg lastig bleken kunnen zij aan de bel trekken bij het College voor Toetsen en Examens. Zij kunnen vervolgens besluiten om de normeringsterm of N-term aan te passen. Deze N-term is een variabele die wordt gebruikt bij het berekenen van de eindcijfers voor examens. Bij een gemiddeld examen is deze N-term 1,0. Blijkt een examen wel erg moeilijk te zijn geweest, dan wordt deze N-term wat opgehoogd. Dit resulteert dan in iets hogere cijfers. Het omgekeerde kan overigens ook gebeuren. Wanneer een toets wel erg gemakkelijk is, kan de N-term naar beneden worden bijgesteld. In dat geval vallen de cijfers dus iets lager uit.

Reacties