Waar op letten bij het inrichten van een thuiskantoor?

1,5 jaar sinds de start van de coronapandemie is thuiswerken nog steeds de standaard. Ook is het onduidelijk of we in het najaar weer naar kantoor mogen.

Guido van Loon 28 Augustus 2021

Gezien de herfst/winterperiode er dan weer aankomt, wordt die kans klein geacht. Des te belangrijker het is om ergonomisch verantwoord thuis te werken. Niet alleen om gezondheidsklachten te voorkomen, maar ook om productief te werken. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het inrichten van een thuiskantoor.

Kantoorstoel

Waarom we over een kantoorstoel spreken en niet over een bureaustoel, is omdat wanneer we het over een kantoorstoel hebben we een professionele en ergonomische bureaustoel bedoelen. Zo’n kantoorstoel moet volledig aanpasbaar zijn voor de gebruiker en voldoen aan de strengste ARBO-normeringen, zodat je er met gemak 8 uur of langer op kunt werken. Let er dus goed op dat de kantoorstoel voldoet aan een ARBO-normering, namelijk NEN-EN 1335 of NPR 1813. Bekende merken van kantoorstoelen die voldoen aan de ARBO-normering zijn bijvoorbeeld Interstuhl, HÅG, RH en Score.

Bureautafel

Naast een ergonomische kantoorstoel is een bureautafel onmisbaar voor iedere thuiswerkplek. Het is vandaag de dag ten zeerste aanraden om een verstelbaar zit sta bureau aan te schaffen. Met een verstelbaar bureau zorg je ervoor dat je altijd op de juiste zithoogte werkt en daarnaast is het ook mogelijk om staand te werken. Staand werken is ten zeerste aanraden bij kantoorwerk, omdat het de doorbloeding verbetert en gezondheidsklachten beperkt. Niet voor niets wordt staand werken ook wel het nieuwe roken genoemd. Bij een verstelbaar bureautafel heeft u de keuze uit een elektrisch verstelbaar bureau en een handmatig (met slinger) verstelbaar bureau.

Accessoires

Met een ergonomische kantoorstoel en een verstelbaar bureau ben je in principe helemaal gesetteld om ergonomisch verantwoord en productief te kunnen werken. De volgende accessoires kun je eventueel nog toevoegen aan je thuiskantoor:
- 1 of meerdere monitoren
- Een ladeblok op persoonlijke lade
- Monitorarmen
- Kabelmanagement
- Whiteboard
- Schrijf/notitieblok

Afgezonderde werkruimte

Tot slot is het ten zeerste geadviseerd om te werken in een afgezonderde werkruimte. Helaas heeft niet iedereen hier de mogelijkheid toe, want je hebt een extra kamer of een aparte ruimte nodig waar je niet snel gestoord kan worden door de medebewoners. Probeer wel te voorkomen dat je hierbij gebruik maakt van de slaapkamer, om werk en privé (rust) zo goed mogelijk van elkaar te scheiden. Tot slot is de verwachting dat thuiswerken na de coronacrisis de standaard wordt. Met dit in gedachte doe je er goed om alleen kwalitatieve producten aan te schaffen voor je thuiswerkplek, zodat je er ook lang gebruik van kunt maken.

Reacties