Steigerhouten meubelen helemaal hot

Steigerhouten meubilair is helemaal hot geworden de laatste jaren. 

18 Juni 2018

Dit komt vooral door de creativiteit die men in het materiaal stopt en de ecologische duurzaamheid dat gepaard gaat met het hergebruiken van dit houtmateriaal.

Gebruik van steigerhout

Wie ooit zelf zelf eens meubels heeft gemaakt weet dat dit vaak eerst gedaan is met een zelfgemaakte ontwerp met het goedkoopste materiaal om te proberen zoals afgedankt steigerhout. Een leuk tafeltje hoeft namelijk niet duur te zijn en als men ecologisch bedenkt dat je hiermee een hoop uit kan besparen, waarom niet!

Maar nu is het hergebruik van steigerhout helemaal in tegenwoordig. Dit komt omdat het steigerhout relatief goedkoop is en van zeer goede kwaliteit . Dit heeft als voordeel dat het steviger is en langer meegaat waardoor meubelmakers hier ook gebruik van zijn gaan maken.

Duurzaam

Steigerhout is duurzaam omdat het zeer stevig is en hergebruikt kan worden. Het wordt veel in de bouw gebruikt of als houten loopplanken in de steigers. Doordat dit jaren wordt gebruikt moet het ook vervangen worden, maar de kwaliteit blijft het zeker houden. Hierdoor kan steigerhout telkens nieuw leven worden ingeblazen en om die reden is steigerhout ideaal om te gebruiken voor het maken van meubelen.

Steigerhout eigenschappen

Maar wat maakt steigerhout nu geschikt om mee te werken voor meubilair? Hierbij staan alle eigenschappen van steigerhout voor meubelen op een rijtje:
- vuren houtsoort van de naaldboom
- lange houtvezels en die zachte splinters geven
- authentieke uitstraling
- natuurlijk geimpregneerd
- duurzaam en sterk

Douglas steigerhout

Omdat het karakter van steigerhout een authentieke uitstraling heeft en de mogelijkheden hiervan eindeloos zijn, gebruiken zelfs meubelmakers steigerhout in hun meubilair. Hierbij wordt in Nederland het meest van Douglas steigerhouten meubelen gemaakt door meubelmakers.

Douglas steigerhout kent de volgende eigenschappen:

- hoeft niet behandelt te worden (vuren steigerhout wel)
- hardste houtsoort in Europa
- consistente kwaliteit
- goedkoper dan andere hardhoutsoorten
- duurzaam en sterk

Meubels

Steigerhout van zichzelf is robuust materiaal en wordt het meest gebruikt bij groter meubilair en met name voor meubels voor langdurig gebruik en buitenmeubels:
- eettafels
- banken
- loungeset (buiten)
- terrastafel (buiten)

Eigenlijk is het voor veel doeleinden te gebruiken al is het alleen maar vanwege de uitstraling dat het hout heeft. Meubelen die hiervan gemaakt worden krijgen een robuuster uiterlijk en zal dat ook hebben wanneer er kleiner meubilair van gemaakt wordt.

Waar steigerhout te vinden

Nu zijn er veel spelers op de markt die gebruik maken van steigerhout. Hierdoor kom je waarschijnlijk steigerhout eerder tegen bij (online) aanbieders die zich volledig richten op steigerhout verkopen of anders de bouwmarkten. De markt begint dus aardig vol te raken doordat gebruikt steigerhout massaal wordt ingekocht door grote partijen.

Maar als je zelf steigerhout wilt vinden buiten de aanbieders om dan zijn er gebruikelijke plekken waar je dit kan vinden, waarschijnlijk ook de plaatsen waar eerder genoemde aanbieders hun gebruikte steigerhout vandaan halen. Zoek het dus vooral bij bouwbedrijven en jachthavens.

Steigerhout bewerken

Voordat steigerhout geschikt is om te verwerken in meubelen moet dit eerst worden behandeld. Er zijn verschillende manier waarbij een verschil bestaat tussen het gebruik voor buiten of binnen.

Het hout moet beschermd worden tegen invloeden van buitenaf, daarom is een beschermende laag wel zo verstandig. Dit kan op basis van olie( een transparante wash) of anders met beits (een dekkende afwerking voor bescherming tegen UV straling en vocht).

Een laatste manier voor het bewerken van steigerhout is op basis van nano coating. Dit is een coating op waterbasis dat het hout intrekt en beschermt tegen UV straling en vocht. Het grootste voordeel is dat de coating de originele kleur van het hout blijft behouden.

Reacties