Foto: ideale-zithoek-bank-geel-bron-Muuto

Zo creëer je de ideale zithoek voor elke woonkamer

Smaken verschillen, maar als het op comfortabel ontspannen aankomt, zijn veel dezelfde elementen van belang om een fijne zithoek te maken.

Sandra van Koningshoven

bron foto: Muuto

Je hebt een lange dag achter de rug, de kinderen opgehaald, gekookt, de afwas gedaan en koffie gezet. Het is zeven uur, tijd voor RTL Boulevard en het is koud buiten. Waar plof je dan liever neer dan in een knusse zithoek, waar je helemaal tot rust komt met het hele gezin? In dit artikel vind je tips om jouw ideale zithoek te creëren.

Comfortabele bank

bron: Goossens

Misschien nog wel belangrijker dan een mooi uiterlijk, is het zitcomfort van een bankstel. En het is heel persoonlijk wat je fijn vindt. Jongeren kiezen meestal voor een type loungebank met een zachte zit. Een loungegedeelte waar je helemaal languit kunt liggen, is daarbij een vaak gekozen optie. Voor mensen die wat ouder zijn is een hogere zitting belangrijk, om zo makkelijker te kunnen opstaan. En met een bank met verstelbare rugleuning kun je variëren tussen een fijne zithouding om in te lezen en één om tv mee te kunnen kijken.

Aantal zitplaatsen en verplaatsbare salontafelsDe keuze voor de inrichting van je zithoek is ook afhankelijk van de samenstelling van je gezin. Een groot gezin vraagt om een bank met veel zitplaatsen, terwijl een kleinere bank genoeg is voor een tweepersoonshuishouden. Hoe je gezin ook is samengesteld, het is belangrijk dat iedereen fijn en ruim kan zitten. Als je kiest voor een grote robuuste salontafel, heb je veel ruimte voor hapjes en glazen. Nóg handiger is het als je meerdere kleine tafeltjes neerzet. Deze kan je namelijk gemakkelijk verplaatsen en neerzetten op de plaats waar ze nodig zijn. En het is ook nog eens hartstikke hip. Daarnaast zien we tegenwoordig ook steeds vaker een ronde salontafel, dit geeft weer net even een andere uitstraling aan je zithoek. 

Geef je zithoek een persoonlijke sfeer met deze leuke woonaccessoires.

Extra zitplaatsen voor visite

bron: Hay

De basis van de ideale zithoek, is natuurlijk gericht op het comfort van jouw gezin. Maar het is natuurlijk ook leuk als je visite een lekkere zitplaats kunt aanbieden. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Allereerst natuurlijk fauteuils; fijne stoelen die je bij de zithoek betrekt voor je gasten. Een modulaire zitbank is ook een superhandig idee. Deze zitbanken bestaan uit verschillende elementen (modules) die je gemakkelijk verschuift, waardoor je telkens een andere opstelling hebt. Als laatste kun je denken aan eetkamerstoelen. Zorg ervoor dat ze een comfortabele zit hebben en gestoffeerd zijn. Je zet ze in een handomdraai neer bij de zithoek en nemen nooit extra ruimte in beslag: óf ze staan bij de eetkamertafel, óf je betrekt ze bij het zitgedeelte.

De televisie weggewerkt

bron: Muuto

De zithoek wordt negen van de tien keer afgestemd op de locatie van de tv. Maar hoe leuk televisiekijken ook is, een tv is niet het charmantste onderdeel van een zithoek. Je houdt je interieur rustig, als je de tv wegwerkt. Je zou hem kunnen neerzetten in een mooie kast of wegwerken achter een mooie ombouw. Een ander leuk idee is om de tv te omringen met mooie lijsten, accessoires en foto’s. Dan lijkt hij net een onderdeel van een mooie verzameling en valt hij minder op.

Leeslamp

bron: studio cheha

Voor de boekenwurmen en puzzelaars onder ons, is een goede leeslamp van groot belang. Kijk goed naar de plek in je zithoek waar je het beste kunt lezen of puzzelen. Overdag kies je een fijne plek bij een raam, want er gaat niets boven natuurlijk licht. En ’s avonds knip je je leeslamp aan. Denk niet gelijk aan een groot en staand exemplaar. Een bureaulamp op een bijzettafel of een mooie wandlamp volstaat vaak ook.

Accessoires voor een knusse zithoek

bron: Ikea

Een zithoek is niet compleet zonder zachte accessoires die het er knus en warm uit laten zien. Kussens zijn verkrijgbaar in alle denkbare formaten, dessins en kleuren. Hou je van een rustig interieur? Dan is het mooi om kussens met dezelfde kleurtonen (ton sur ton) te combineren. Als je van een speels effect houdt, dan combineer je verschillende vormen, dessins en kleuren. Het kan allemaal. En op een koude herfst- of winteravond kruip je natuurlijk het liefst onder een fijne deken van fleece of wol. Heerlijk warm en het is een prachtige accessoire.

Karpet voor warme voeten

Een karpet geeft je zithoek een warme uitstraling, het voelt fijn en zacht aan je voeten en scheidt de zithoek duidelijk af van de rest van je woonkamer. Het laatste zorgt voor een knus effect. Op het gebied van karpetten is er echt voor ieder wat wils. Van rond van vorm tot klassiek rechthoekig, van handgeknoopt en luxe tot betaalbaar, van effen tot gekleurde vakken en ga zo maar door. Klik hier voor meer inspiratie.

Hotsofa

Over warmte gesproken… Veel mensen leggen een kussentje op de verwarming om bij het raam te kunnen zitten en het even echt lekker warm te krijgen. Vergeet dat kussen, want de Hotsofa is hiervoor de ideale oplossing. Hotsofa is een prachtige afwerking voor je radiatoren, maar vooral een bank waar je op kunt zitten. Laat die winter maar komen, met de Hotsofa zit je er warmpjes bij. Meer weten over de Hotsofa? Klik dan op deze link.

Voor onze viervoeters


bron: Meyou

Een huisdier is tegenwoordig een volwaardig lid van het gezin en verdient ook een fijne ligplaats. En dan het liefst gezellig dichtbij de baas. Kat of hond, je maakt ze allemaal blij met een deken van fleece. En dat is praktisch, want een fleecedeken is lekker warm, zorgt ervoor dat je geen haren op de bank krijgt, is op hoge temperatuur wasbaar en razendsnel weer droog. Als de bank niet genoeg ruimte biedt voor je gezin én je kat of hond, dan is een ouderwetse mand natuurlijk een oplossing. Ze zijn verkrijgbaar elke denkbare kleur en stijl, dus er is er altijd eentje bij die bij jouw interieur past.

Pas al deze dingen toe in jouw huiskamer en creëer zo een stijlvolle, warme en vooral gezellige zithoek, waar je samen met je gezin, huisdieren en visite kunt ontspannen. 

 

Reacties