Foto: 2017/eigen-meubels-maken.jpg

Je eigen meubels maken: 8 tips

Het is super om je eigen meubels te kunnen maken. Het is leuk om zelf aan de slag te gaan, je bent er ook zeker van dat je meubels origineel zijn!

Bovendien heb je natuurlijk een mooi verhaal als visite informeert waar je de meubels vandaan hebt gehaald. Toch is het zelf maken van meubels niet echt een gemakkelijk klusje. Deze 8 tips helpen je als jij zelf je meubels wilt gaan maken.
Bron afbeelding

1. Doe inspiratie op

Nog voordat je begint met het bouwen van meubels, is het praktisch om te weten wat je wilt. En dat doe je door inspiratie op te doen. Zoek op internet of ga naar de bibliotheek en kijk in de verschillende bouw-boeken. Er zijn oneindig veel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld meubels van steigerhout, van teakhout of van sloophout.

2. Benodigdheden

Het is verstandig om al van tevoren te bepalen wat je allemaal nodig hebt. Natuurlijk heb je meer nodig dan alleen wat hout. Zo is het praktisch om een bouwtekening te maken, te kijken wat er allemaal aan materiaal nodig is en welk gereedschap het handigst is. Het kan heel vervelend zijn als je tijdens het proces ineens weer nieuwe (dure) apparaten nodig blijkt te hebben!

3. Bouwtekening

Maak van tevoren een duidelijke bouwtekening met de bijbehorende afmetingen. Je kunt een bestaande bouwtekening gebruiken of zelf een nieuwe maken. Maar wees er zeker van dat de afmetingen correct zijn en dat je niet eindigt met een maf meubel dat eigenlijk veel te hoog, laag, breed of smal is. Heb je weinig ervaring, dan is het verstandig bestaande tekeningen te gebruiken.

4. Oefen op oud hout

Het klinkt heel gaaf om aan de slag te gaan met een schaafmachine, cirkelzaag, decoupeerzaag of deuvels, maar het zijn wel dingen die je even moet hebben geoefend. Het liefst gebruik je hiervoor vergelijkbaar oud hout, bijvoorbeeld houtresten van andere projecten. Ga pas beginnen met je meubel als je geoefend hebt, want dat kan je heel wat duur hout besparen. Heb je helemaal geen ervaring, dan is een cursus houtbewerking misschien iets voor jou.

5. Maak goede kostenberekeningen

Veel mensen denken dat zelfgemaakte meubels ook goedkoper zijn dan meubels die kant-en-klaar gekocht zijn. Dat is echter niet waar: het is meestal voordeliger om je meubels te kopen. Maar het is wel veel gaver én origineel als je zelf je meubels maakt. Bovendien is het voor de handige doe-het-zelver een mooie uitdaging. Maak van tevoren een berekening hoe duur de materialen en apparaten zijn zodat je weet hoe duur je nieuwe meubels zullen worden.

6. Kies het juiste materiaal

Laat je goed voorlichten over het materiaal dat je nodig hebt. Dat geldt niet alleen voor hoekjes, schroeven en klein spul, maar ook voor de houtsoort die je gaat gebruiken. Zeker als je meubels in de keuken of badkamer komen, omdat het daar vochtig is! Zo zijn er bijvoorbeeld speciale MDF platen die vochtbestendig zijn en goed kunnen worden toegepast voor dergelijke meubels.

7. Weet waar je je bouwmateriaal kunt halen

Niet alleen de juiste soort materialen is van belang, maar ook waar ze vandaan komen. De goedkoopste is niet altijd de beste: soms krijg je dan materiaal van slechte kwaliteit, waardoor je meubels het maar een paar jaar overleven. De bouwmaterialen van PontMeyer zijn heel geschikt om je meubels van te maken - ze worden ook gebruikt voor meubels in scholen, in de horeca en in kantoren. Ze zijn wel bedoeld voor mensen die weten wat ze doen en ervaring hebben met houtwerk!

8. Bekleden van meubels

Wil je je meubels bekleden? Kies hier dan een handige methode voor en laat je goed inlichten over de mogelijkheden. Vooral als het gaat om stoelen met stoffen of leren zittingen is dat van belang. Het is gelukkig helemaal niet moeilijk om je meubels mooi te stofferen! Heb je liever onbeklede meubels, let er dan op dat ze mooi zijn afgewerkt en passen in je interieur.

Het zelf maken van meubels hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Er zijn heel veel plannen te vinden, voor elke moeilijkheidsgraad. Zo kun je beginnen met eenvoudige krukjes of bijvoorbeeld tuinmeubels, om te eindigen bij prachtig ingewikkeld houtwerk met interessante verbindingen en bewerkingen. Oh ja, nog een puntje van advies: als je te maken hebt met een partner, licht die dan goed in over je plannen en de hoeveelheid werk, herrie en rommel die ermee te maken heeft! Het zou toch erg vervelend zijn als je ruzie kreeg over het feit dat je graag zelf je meubels wilt maken…

Reacties