Zwarte jaloezieën: ja of nee?

De markt wordt op dit moment overspoeld met zwarte raambekleding. Zwarte jaloezieën zijn veel gevraagd. Maar is dit wel een verstandige keuze?

Zwarte raamdecoratie staat voor sfeer

De donkere maanden zijn de belangrijkste maanden waar we behoefte aan gezelligheid en sfeer hebben. Zwarte raamdecoratie helpt je om de sfeer te creëren. Zwart trekt de aandacht naar zich toe, heeft een stoere uitstraling en laten een raam opvallen vanaf de binnenzijde. Van buitenaf valt deze tint raambekleding juist niet op omdat er amper licht weerkaatst wordt.

Een zwarte jaloezie absorbeert licht

Het licht in huis kan sterk worden bepaald door de kleur van de jaloezie. Het licht wordt door een zwarte jaloezie niet of nauwelijks verder naar binnen weerkaatst. Ook als deze helemaal open staan zal de lichtinval een stuk minder zijn. Als je van een warme en niet te lichte inrichting houdt zit je goed. Heb je een donkere kamer en houd je van licht dan kun je beter voor een lichte kleur raamdecoratie kiezen.

Zwart neemt warmte op

Omdat zwarte jaloezieen niet reflecteren, nemen ze veel warmte op. Wees er dus op bedacht dat als je een raam op het zuiden hebt, dit in de zomer een nadeel kan zijn omdat de temperatuur binnen dan flink kan oplopen, afhankelijk van de grootte van je raam. Combineer je een raam op het zuiden met bijvoorbeeld een buitenscreen voor als de zon schijnt, dan kun je de warmte temperen. In de winter is een zwarte jaloezie voor een zonnig raam een voordeel omdat je dan energie bespaart.

Combineer zwart met elke warme kleur

Zwart is een tint. Daarom kun je zwarte jaloezieën gemakkelijk bij elke warme kleur combineren om een sfeervolle combinatie te maken. Het past bijvoorbeeld erg mooi bij groene, blauwe, gele en rode kleuren. De combinatie van raamdecoratie en kleuren van wanden en vloeren maken een kamer erg gezellig, zeker tijdens de donkere maanden als we al een beetje op warmte. Je raam zal er door het contrast uit springen en een echte eyecatcher worden in je kamer.


Onderhoud zwarte jaloezieen

Wees je ervan bewust dat zwarte jaloezieen méér onderhoud nodig hebben. Op de zwarte lamellen van de jaloezie zie je nu eenmaal méér stof dan op lichtere kleuren. Er zijn speciale borstels verkrijgbaar om de lamellen één voor één of meerdere tegelijk af te stoffen. Ook zijn er zachte borstels voor aansluiting op de stofzuiger zodat je sneller klaar bent met je maandelijkse poetsbeurt.