Foto: 2020/zo-maak-je-je-jaloezieen-echt-goed-schoon.jpg

Zo maak je je jaloezieën écht goed schoon

Je hebt veel geld betaald voor mooie jaloezieën, dan wil je ze ook mooi houden! Ontdek hoe je ze eenvoudig écht goed schoonmaakt.

Guido van Loon

Het valt in eerste instantie waarschijnlijk niet eens echt op, maar na verloop van tijd komt er toch echt een laagje stof op je mooie jaloezieën. En dat is natuurlijk zonde. Maar ze schoonmaken zonder ze te beschadigen, hoe je dat eigenlijk? Je kunt er natuurlijk voor kiezen een stofdoek of plumeau in de hand te nemen en je (dichte) raambekleding af te stoffen. Je kunt zelfs de stofzuiger nemen en deze op je jaloezieën zetten (kies dan wel de laagste stand!). Maar wil je het écht goed doen of zitten er vlekken op? Dan kun je het beter als volgt aanpakken.

Vochtig washandje of doek

Pak een washandje of doek en maak deze vochtig. Je kunt dit met water en een klein beetje schoonmaakazijn doen, maar eventueel ook met allesreiniger. Of pak eventueel een oude tandenborstel om de lastige plekjes schoon te maken. Hiermee verwijder je heel voorzichtig de vlekken. Draai de jaloezie ook even de andere kant op, zodat beide kanten schoon worden.-> Zo maak je je horren schoon

Maak je jaloezieën schoon in bad

Zijn je jaloezieën écht vies en is het stof afvegen en schoonmaken met een licht vochtige doek niet voldoende? Dan zul je grondiger te werk moeten gaan. Het klinkt misschien gek, maar je kunt er voor kiezen je jaloezieën in bad te doen. In bad? Jazeker! Dat doe je als volgt: laat een klein laagje water in je bad lopen met wat handwasmiddel (of eventueel ammoniak). Laat je jaloezieën hier een halfuurtje in weken. Vervolgens poets je (heel voorzichtig!) je jaloezieën om de vlekken eruit te krijgen en spoel je hem af met lauwwarm water. Ook de touwtjes worden zo weer als nieuw!

Heb je geen bad, dan kun je er ook voor kiezen de jaloezieën onder de douche af te spoelen, al is dit vaak wel wat minder effectief.

Zorg in ieder geval dat je je jaloezieën goed droogt, zodat ze niet gaan roesten.

-> Meer tips voor het schoonmaken van je raambekleding:
www.topjaloezieen.nl
www.luxaflex.nl

Hoe zit dat met houten jaloezieën?

De meeste jaloezieën zijn van aluminium, de bovenstaande tips werken hierbij dan ook prima. Heb je juist houten jaloezieën, dan ben je wellicht toch wat huiverig om dit toe te passen. Maar ook een houten jaloezie kun je prima schoonhouden met een stofdoek of stofzuiger en af en toe een vochtige doek.

Reacties