3 tips om je woonkamer door de zomer heen koel te houden

Als de zon schijnt ziet de wereld er een stuk vrolijker uit. Dat geldt ook voor jouw huis en tuin natuurlijk.

18 Mei 2021

Heerlijk om bij aangename temperaturen in de tuin te zitten met vrienden en familie. Fantastisch om achter het glas de warme zonnestralen op je gezicht te voelen. Maar soms is het teveel van het goede. Zeker als we weer een sporadische hete zomer krijgen en het kwik boven de 25 graden uitkomt is het wel zo fijn als je woonkamer wat koeler blijft. Maar hoe doe je dat? En kan het eigenlijk wel of moeten we ons gewoon zwetend en puffend neerleggen bij tropische temperaturen? Om te beginnen is het belangrijk om alles een beetje rustiger aan te doen. We hebben het zo druk met werken en leven dat we eigenlijk altijd in de vierde versnelling staan. Hoe drukker je je maakt, hoe warmer je het krijgt. Ook de kleuren in je woonkamer, plisségordijnen of rolgordijnen voor de ramen en je ramen op gezette tijden open en dicht doen helpen om je woonkamer koel te houden. Plissegordijnen van 123jaloezie zijn gemaakt van natuurlijk materialen en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. En ze worden op maat gemaakt waardoor ze altijd perfect voor je raam passen om het zonlicht buiten te houden. In dit artikel geven we je een paar tips over hoe jij je huis koel houdt.

Ramen open of dicht?

Het is belangrijk om te weten dat warmte opbouwt en lang blijft hangen in je woonkamer. Als je wel eens in Italië en Spanje bent geweest zie je dat bij veel huizen de luiken voor de ramen overdag dicht zijn. Dat klinkt tegenstrijdig, maar hierdoor blijft de warmte van de zon buiten en blijft de kamer relatief koel. Natuurlijk kun je de warmte niet helemaal buiten houden, daarom zetten Zuid-Europeanen alle ramen wagenwijd open als de zon onder is gegaan. Zodoende kan de boel lekker doorwaaien.

Hitte buiten houden

Ook als je geen luiken voor je ramen hebt kun je doen zoals de Italianen en Spanjaarden het doen. Sluit alle ramen en doe de rolgordijnen naar beneden en de jaloezieën dicht. ‘s Avonds en ’s nachts gaan dan alle ramen open tot de volgende ochtend. Om van de zon te genieten ga je overdag gewoon lekker buiten onder een parasol zitten terwijl je woonkamer lekker koel blijft.

Koele kleuren

Donkere kleuren houden warmte vast en lichte kleuren niet. Zo simpel kun je het stellen. In warme streken zijn de gevels van huizen dan ook vaak wit, lichtblauw, knalgeel of roze geschilderd. Hierdoor wordt de buitenkant van het huis niet zo warm. Ook als je de binnenmuren een lichte mediterrane kleur geeft wordt je woonkamer niet loeiheet.

Reacties