Foto: raamdecoratie-soorten-keuze

Welke soorten raamdecoratie zijn er en welke kan je het beste kiezen?

Van gordijnen tot jaloezieën, voor ieder wat wils! Er is dan ook genoeg keuze in verschillende soorten raamdecoratie.

Guido van Loon

Raamdecoratie is haast niet te missen in huis. Iedereen kan zijn woonkamer of andere ruimte eigen maken met raamdecoratie die bij hem of haar past. Omdat er zo veel keuze is, is het natuurlijk wel lastig te kiezen. Want welke soort past het beste in jouw jouw wensen en stijl? In dit artikel geven we je een handig overzicht van soorten raamdecoratie, welke je hopelijk meer op weg helpt bij de keuze voor nieuwe raamdecoratie! 

De klassieke gordijnen

De klassieke gordijnen zijn de welbekende transparante gordijnen. Ondanks dat je er niet doorheent kunt kijken laten deze gordijnen wel veel licht binnen. Tevens zorgen deze gordijnen voor geluid demping wat vooral handig is als je een harde vloer hebt. 

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn gordijnen die je kunt bedienen door middel van een ketting of koord en kunnen zoals veel soorten gordijnen op maat gemaakt worden. Deze gordijnen hebben een strakke uitstraling wat ten goede komt voor extra verduistering. Het handige aan rolgordijnen is dat ze weinig plaats in beslag nemen. Rolgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen waarbij er kan worden gekozen voor verduisterend, lichtdoorlatend of transparante materialen. 

Dakraam rolgordijnen

Een dakraam rolgordijn is speciaal gemaakt voor dakramen. Omdat een dakraam vaak schuin is, blijven normale rolgordijnen niet hangen tegen het raam waardoor er niet voor de gewenste verduistering kan worden gezorgd. Bij dakraam rolgordijnen worden zijgeleider bijgeleverd zodat zowel de stof als de lat tegen het raam aan blijft zitten, ook als het dakraam open staat. Dakraam rolgordijnen kunnen tevens verduisterend en warmtewerend zijn.  

Vouwgordijnen

De vouwgordijnen zijn in principe de moderne vervangers van de klassieke gordijnen. Dit komt omdat deze net wat strakker ogen dan de golvende gordijnen. Vouwgordijnen zijn te verkrijgen in een transparante of een verduisterende stof. Het grootste voordeel aan een vouwgordijn is dat je het doek kunt losmaken en het in de wasmachine kan doen. 

Plissé gordijnen

Plissé gordijnen, ook wel duettes genoemd, passen in bijna elk interieur en geven een luxe uitstraling. Ook zorgen de dubbele plissé gordijnen voor een goed isolerende werking en zijn de materialen die ervoor gebruikt worden erg duurzaam. Deze type gordijnen gaan dan ook erg lang mee. Plissé gordijnen zijn gordijnen waarbij de stof opvouwt als een soort accordeon. Als je het gordijn omhoog of omlaag trekt, dan vouwt de stof zichzelf op. Omdat het gordijn zowel naar boven als naar onder kan worden bewogen is het een speelser gordijnen dan een klassiek gordijn. Dit komt ook omdat het doek niet effen is maar een honinggraatstructuur heeft als je langs de zijkant kijkt. 

Jaloezieën 

Jaloezieën zijn horizontale latjes gemaakt van aluminium, pvc of hout. Een van de voordelen van jaloezieën is dat je de lichtinval zelf perfect kunt regelen. Wanneer je de latjes spreidt, heb je meer contact met de buiten. Maar wanneer je in de avond liever geen inkijk wilt hebben dan kunnen ze gemakkelijk worden gesloten.

Reacties