Foto: 2017-11/Rolgordijnen-op-afstand-bedienen.png

Rolgordijnen op afstand bedienen

Rolgordijnen zijn heel praktisch in gebruik, je hebt geen last van schuifrails of gordijnroedes die de gordijnen niet soepel geleiden.

Het zijn gordijnen die netjes en strak op een rol gewikkeld worden.

Je kunt ze volledig oprollen of uitrollen, of in een middenpositie plaatsen. Als je niet steeds naar het gordijn wilt lopen om deze te verstellen, of het is vanwege de locatie of om een andere reden niet wenselijk dit karwei handmatig te verrichten, kun je ook rolgordijnen op afstand bedienen. Hiervoor zijn verschillende methodes, met elk hun eigen kenmerken en voordelen. Denk aan een draadloze schakelaar, een afstandsbediening, timer, sensor of app. Daarnaast kun je een draadloos rolgordijn systeem plaatsen voor slechts één gordijn, het is ook mogelijk om meerdere rolgordijnen van afstand te bedienen met dezelfde afstandsbediening. Wat er mogelijk is, en hoe het systeem werkt zullen we op deze pagina uitleggen. Direct shoppen voor elektrische rolgordijnen? Bekijk dan hier het aanbod van een specialist.

Hoe werkt de bediening van rolgordijnen op afstand?

Er zijn verschillende methodes voor rolgordijnen op afstand bedienen, van zeer eenvoudig tot zeer high tech. Laten we de vijf voornaamste soorten bediening op een rijtje zetten:

  • Draadloze wandschakelaar: Dit is de meest eenvoudige methode, gewoon met een wandschakelaar. Omdat het niet praktisch is om de schakelaar via kabels te verbinden met de motor die de gordijnen bedient, is het mogelijk de rolgordijnen op afstand te bedienen middels een draadloos signaal. De knop wordt in de buurt van het gordijn geplaatst, maar er is geen specifieke bekabeling vereist.
  • Afstandsbediening: Van een heel eenvoudige “omhoog-omlaag” afstandsbediening tot aan geavanceerde afstandsbedieningen die je geheel naar eigen voorkeur kunt instellen, voor iedereen is er de juiste oplossing voorhanden. Of beter gezegd IN handen, want je kunt vrij rondlopen en op grote afstand nog de rolgordijnen bedienen. Omdat het systeem niet werkt met IR stralen met met radiogolven hoef je de afstandsbediening niet precies op de ontvanger te richten. En dat werkt wel zo prettig.
  • Timers: Met een slimme timer hoef je niet eens meer zelf actie te ondernemen. De rolgordijnen kunnen in de ochtend opgehaald worden als de zon opkomt, en in de avond weer omlaag gaan als de zon aan de horizon onder gaat. Dit soort timers werken eveneens op basis van radiosignalen, en bieden vele instelmogelijkheden. Deze wijze van rolgordijnen op afstand bedienen maakt het eveneens mogelijk de gordijnen tijdens afwezigheid automatisch te laten bewegen, bijvoorbeeld wanneer de bewoners op vakantie zijn. Zo ziet de woning er altijd bewoond uit, wat de veiligheid van de woning zal verbeteren.
  • Sensors: We gaan steeds een stapje hoger in de wereld van technologie, met sensors lijkt het wel alsof je in een Science Fiction woning uit een Hollywood film woont. Zo zijn er sensors voor rolgordijnen op afstand bedienen die werken op basis van lichtsterkte. Laat de rolgordijnen automatisch omhoog komen als het licht wordt, en weer dalen als het donker wordt. Dit werkt nog nauwkeuriger dan een timer systeem. Het is zelfs mogelijk om de gordijnen op basis van omgevingstemperatuur te laten werken. Is het warm in de zomer? Dan brengt het elektrisch rolgordijn automatisch verkoeling in de ruimte.
  • Mobiele app: Met jouw zak computer of tablet kun je enorm veel, als je er maar de juiste app voor hebt. Bedien het elektronisch rolgordijn met een app en integreer het met een smart home systeem. Zo kun je op elke locatie de gordijnen bedienen, zelfs wanneer je op kantoor zit! Een app zal regelmatig aangepast en verbeterd worden, dat is het voordeel van bediening met software. Je hebt daarnaast ook veel configuratiemogelijkheden.


Hoe kun je rolgordijnen op afstand bedienen?

Televisietoestellen werken op basis van IR stralen, infrarood lichtsignalen die je met het blote oog niet kunt waarnemen. Bij elektrische rolgordijnen op afstand bedienen wordt gebruiktgemaakt van radiogolven. Die hoor je niet, die zie je niet, en ze zijn heel veilig voor mens, dier en omgeving. Als bijkomend voordeel hoef je de schakelaar of afstandsbediening niet eens te richten op de ontvanger, het signaal kan zelfs door de meeste muren heen dringen.

Bediening van één rolgordijn

Wanneer je slechts één gordijn op afstand wilt bedienen kun je een zender nemen die specifiek op één locatie is ingesteld. Toch ben je niet beperkt tot één elektrisch gordijn, je kunt ook meerdere gordijnen tegelijkertijd bedienen. Maar je kunt maar één signaal sturen, het is dan alles of niets.

Bediening van meerdere rolgordijnen

Wanneer je in huis op kantoor meerdere ontvangers individueel van elkaar wilt bedienen kun je kiezen voor een meerkanaals oplossing. De zender zal dan altijd voorzien zijn van een display waarop je precies kunt aflezen welk elektronisch rolgordijn je bedient. Ook met de combinatie van een smartphone of tablet met app is dit mogelijk.

Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Met rolgordijnen op afstand bedienen maak je het leven eenvoudiger met meer comfort.

Reacties