Foto: 2016/sfeer-draadloos-muziek-bluetooth-wifi-airplay-bron-trevolo.jpg

Ben je toe aan een nieuwe muziekinstallatie? Kies dan voor een draadloos muzieksysteem.

Van termen als bluetooth, wifi, DLNA en AirPlay krijgen de meesten van ons al direct hoofdpijn. Maar na het lezen van dit artikel weet jij er alles over.

Sandra van Koningshoven

Het is ook best ingewikkeld, want wat betekenen die termen allemaal? Hier vertellen we alles wat je moet weten over draadloze muzieksystemen, speakers en alle technieken die daarbij komen kijken. We draaien nu eenmaal graag muziek en willen een systeem dat onze favoriete nummers met het mooiste geluid afspeelt. En het moet ook makkelijk te bedienen zijn. Het is dus verstandig om je goed te (laten) informeren over wat er allemaal is op audio-gebied en wat bij jouw persoonlijke situatie past.

Draadloos

Kabels, kastjes, (verleng)snoeren, we ontkomen er niet meer aan. In elke kamer van ons huis vind je ze wel. Ze zijn nodig om onze apparaten te verbinden met internet en met elkaar. Een systeem dat apparaten zonder snoeren (dus: draadloos) met elkaar verbindt, is dan een uitkomst. Hiermee kun je muziek je van het ene apparaat naar het andere sturen. Dat heet streamen. We leggen de meest voorkomende systemen hier voor je uit.

Interne bluetooth

Bluetooth werd ontwikkeld in 1994 door het Zweedse bedrijf Ericsson. Ze wilden een veilige, snelle en goedkope techniek dat een fysieke kabelverbinding tussen apparaten overbodig maakte. Bluetooth verbindt twee apparaten met elkaar. Om die verbinding tot stand te kunnen brengen, ook wel: pairen, moeten beide apparaten een kleine zender/ontvanger bevatten en bijbehorende software. Als de verbinding is gemaakt, ontstaat er een soort mini-netwerk, ook wel piconet genaamd, waarmee je muziek van het ene naar het andere apparaat kunt streamen. Een nadeel van bluetooth is wel, dat de twee verbonden apparaten niet te ver van elkaar verwijderd mogen zijn.

De Sonoro STEREO 2.1 is een apparaat dat is voorzien van bluetooth-technologie. Verkrijgbaar in trendy kleuren, een uniek design en een geweldig stereo geluid. Externe bluetooth

Heeft het apparaat waar je muziek naartoe wilt streamen geen ingebouwde bluetooth, dan kun er een bluetooth ontvanger tussen zetten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Marmitec BoomBoom 80.

AirPlay

AirPlay werkt vooral tussen producten van Apple. Je hebt er dus een iPhone, iPod touch, iPad, MacBook of Apple TV voor nodig. Het is een netwerkprotocol - een afgesproken communicatiewijze tussen de apparaten - dat ervoor zorgt dat je audio kunt streamen van het ene naar het andere apparaat. Er zijn ook speakers en andere apparaten die rechtstreeks AirPlay ondersteunen.

De draadloze JBL Authentics L16 speaker is een voorbeeld daarvan. Deze combineert vintage design met professioneel geluid en de laatste techniek.Wifi

Door het gebruik van wifi is het niet langer nodig om een internetkabel aan te leggen tussen je computer en de meterkast. Hierdoor kun je met een laptop, tablet of smartphone in elke ruimte internetten. Ieder huishouden en kantoor in Nederland is tegenwoordig voorzien van wifi. Als je muziek wil streamen vanaf je laptop, tablet of smartphone, moet deze wel voorzien zijn van een wifi-netwerkkaart. Audiosystemen die op wifi werken, dekken het hele bereik van je netwerk. Dus in elke ruimte waar je wifi ontvangst hebt, kun je een speaker plaatsen en genieten van je muziek. Zelfs in de tuin.

Sonos is zo’n systeem dat via wifi werkt. De speakers van Sonos zijn gebouwd om je hele huis met muziek te vullen. Met één app op je telefoon, tablet en/of computer stream je verschillende muziek naar verschillende kamers. Of geniet van één fantastisch nummer dat je in alle kamers tegelijk hoort.DLNA

DLNA staat voor Digital Living Network Alliance. Het is niet zozeer een techniek, maar meer een certificering waarin duidelijke richtlijnen voor het delen van bestanden tussen de verschillende apparaten in je thuisnetwerk zijn vastgelegd. Een groot aantal bedrijven en fabrikanten hebben zich hier al bij aangesloten. Hierdoor wordt het mogelijk om muziekbestanden tussen apparaten van verschillende merken te streamen. Super makkelijk, want je bent dus niet gebonden aan één merk.

Zoals je hebt kunnen lezen, is er best veel mogelijk. Maar het is gelukkig te overzien. Voordat je op zoek gaat naar een draadloos muzieksysteem, is het verstandig om te bepalen wát je wil. Volstaat het dat je alleen muziek kunt afspelen in je woonkamer? Of vind je het belangrijk dat je speakers aan elkaar kunt koppelen en naar elke ruimte muziek kunt streamen? En kijk goed naar het apparaat waarmee je het systeem wil aansturen; ondersteunt dat het systeem dat je graag wil? Je budget is daarbij natuurlijk ook niet onbelangrijk. Tenslotte: laat je goed adviseren en lees de reviews eens rustig door.

Reacties