Foto: 2022/Tijd-voor-een-nieuwe-wasmachine--ga-je-voor-kopen-of-leasen.jpg

Tijd voor een nieuwe wasmachine: ga je voor kopen of leasen?

Een nieuwe wasmachine is er in veel verschillende prijscategorieën, maar je bent toch al gauw een paar honderd euro kwijt. Leasen is ook een optie.

Guido van Loon 20 April 2022

Het aanschaffen van een wasmachine en vele andere huishoudelijke apparaten, kan een kostbare aangelegenheid zijn. Daarentegen gaan de meeste apparaten wel voor een langere tijd mee. Soms heb je na al die jaren een nieuwe nodig, simpelweg omdat de oude gewoon niet meer voldoet of op is. Je kunt ook tussentijds pech hebben als er wat kapot gaat en je een nieuwe moet kopen. Een nieuwe wasmachine is er in veel verschillende prijscategorieën, maar je bent toch al gauw een paar honderd euro kwijt. Zie je op tegen de aanschaf omdat je niet zoveel geld in één keer kunt neerleggen, maar wil je wel graag een nieuw exemplaar? Denk dan eens aan het leasen van een wasmachine. 

Wat houdt een wasmachine leasen in?

In plaats van een wasmachine aanschaffen, kun je er ook kiezen voor een wasmachine leasen. Hierbij hoef je niet een groot bedrag in één keer te betalen en heb je toch een wasmachine van topkwaliteit in huis. Met een leasecontract heb je voor een vast bedrag per maand snel een wasmachine in huis zonder dat je veel geld in één keer kwijt bent. Veel mensen hebben niet zomaar het geld achter de hand voor zo’n uitgave. Geld dat je had gespaard voor bijvoorbeeld die droomvakantie en niet wilt uitgeven aan iets anders. Bovendien is het altijd handig dat wanneer er iets is met je wasmachine de reparatiekosten of eventueel een vervangend apparaat meestal is inbegrepen bij de prijs. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Voordelen van een wasmachine leasen

Het leasen van een wasmachine brengt behoorlijk wat voordelen met zich mee. Je betaalt dus een vast bedrag per maand en weet wat je kunt verwachten. De machine wordt gratis thuis geleverd en bovendien ook nog eens op de juiste plek neergezet én geïnstalleerd. Een service waar je anders vaak extra voor moet betalen. Mocht er onverhoopt iets stuk gaan, dan zitten de reparatiekosten inbegrepen en hoef je dus niks extra te betalen. Wanneer je een machine zelf koopt, dan moet je maar net mazzel hebben dat er nog eventueel garantie opzit of anders ben je genoodzaakt weer een dure nieuwe machine te betalen. Daarnaast is een groot voordeel dat met lease je een wasmachine kunt kiezen die aan al je eisen voldoet, bijvoorbeeld met voordelen zoals een extra zuinig of apparaat waardoor je ook kunt besparen op energiekosten. Aan deze eisen had de wasmachine waarschijnlijk niet kunnen voldoen als je het apparaat in één keer had moeten betalen. 

Voor wie is het geschikt?

Het leasen van een wasmachine kan voor iedereen. Het hangt van je situatie af of het uiteindelijk de beste optie is voor jou. Woon je in een studentenhuis met meerdere huisgenoten, dan kun je de kosten delen en is leasen een hele goede optie. Wanneer er iets mis is met het apparaat dan ben je ook geen extra kosten kwijt aan onderhoud of voor de aanschaf van een nieuwe machine. Ideaal dus voor studenten of in een andere situatie dat je samenwoont met anderen. Heb je tijdelijk een wasmachine nodig? Ook dan kan leasen de perfecte uitkomst zijn. Je hoeft dan niet te investeren in een dure machine en maakt alleen gebruik van het apparaat wanneer je hem nodig hebt. Je hebt dan ook geen gedoe met het eventueel weer door verkopen van je wasmachine. 

Zijn er ook nadelen en waar moet je op letten?

Hoewel het leasen van een wasmachine veel voordelen heeft, is het niet voor iedereen de beste optie. Wanneer je alle kosten tegen elkaar opzet, is leasen niet altijd de meest goedkope manier om een wasmachine in huis te hebben. Let daarom ook altijd goed op de voorwaarden, de looptijd van het contract en eventuele kleine lettertjes. Kies je voor leasen, zorg er dan voor dat je goed onderzoek doet naar verschillende partijen en de kosten vergelijkt. Ondanks dat leasen in sommige gevallen duurder kan uitpakken op de lange termijn, kun je voor een relatief laag maandbedrag toch gebruik maken van een gloednieuwe machine met een goed energielabel en handige technische snufjes. Wanneer je niet veel geld op je spaarrekening hebt staan en zo’n machine niet kunt aanschaffen voor de nieuwprijs dan is leasen toch een uitkomst. Anders ben je toch aangewezen op een tweedehands of ouder model en kun je niet gaan voor de wasmachine die je echt wilt. 

 

Reacties