Foto: 2022/Nieuwe-wasmachine-kopen-Zo-vind-je-degene-die-aan-al-jouw-eisen-voldoet.jpg

Nieuwe wasmachine kopen? Zo vind je degene die aan al jouw eisen voldoet

Een nieuwe wasmachine kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Het is dan ook niet gek dat je misschien helemaal geen idee hebt waar je op moet letten.

Guido van Loon

Daar komt bij dat wasmachines in verschillende modellen, merken en maten verkrijgbaar zijn en voorzien zijn van talloze functies waarvan je misschien helemaal geen idee hebt wat je er mee aan moet. In dit artikel vertellen we je daarom hoe je degene vindt die aan al jouw eisen voldoet.

Het vulgewicht van de wasmachine

Welke wasmachine het beste bij je past heeft vooral met je gezinssamenstelling te maken. Het is natuurlijk heel prettig als je al je was in één lading kunt wassen en dit niet op hoeft te delen in meerdere wasbeurten. Wanneer je een eenpersoons huishouden hebt, is een wasmachine met een vulgewicht van minimaal 7 kilogram voldoende. Ben je met 2 of 3 personen? Kies dan voor minimaal 8 kilogram. Een vulgewicht van 9 kilogram is het beste bij een huishouden vanaf 4 personen. Het is altijd beter om een ruimer model te kiezen, zodat je ruimte hebt voor grotere ladingen of een gezinsuitbreiding. Zo goed als alle wasmachines zijn tegenwoordig uitgerust met een beladingssensor Deze sensor past het programma automatisch aan als je een klein wasje draait. Zo was je kleine wasjes ook energiezuinig.

Het toerental en het geluidsniveau van je nieuwe wasmachine

Andere belangrijke punten bij aanschaf van een wasmachine zijn het toerental en het geluidsniveau. Hoe hoger het toerental van de wasmachine, hoe droger de was uit de machine komt. Dit is vooral erg prettig als je de was aansluitend in de droger steekt. Hierdoor bespaar je tijd en energie, wat natuurlijk weer een stuk voordeliger voor je portemonnee is, zeker gezien de huidige energieprijzen. Wees je er echter van bewust dat hoe harder je je kleding laat centrifugeren, hoe sneller dit zal slijten. De meeste wasmachine hebben een toerental van 1400 of 1600 toeren waarbij je was met een restvochtpercentage tussen de 44 en 50% uit de machine zal komen.

Het geluidsniveau van je aanwinst is van belang als je deze in de buurt van je woon of slaapkamer wilt plaatsen. Je kunt dan het beste kiezen voor een stille of extra stille wasmachine. Zo kun je dan ook de wasmachine aanzetten als je tv zit te kijken of als je slaapt. Je hebt keuze uit de volgende geluidsniveaus:
- Extra stil (71 decibel of minder)
- Stil (72 of 73 decibel)
- Normaal (74 tot en met 77 decibel)
- Luid (78 decibel of meer)

Het energieverbruik van de wasmachine

Je wilt natuurlijk zo energiezuinig mogelijk wassen. Zeker met de huidige energieprijzen kun je bijna stellen dat wassen een luxe aan het worden is. Het is daarom verstandig om een zo energiezuinig mogelijke wasmachine aan te schaffen. Hiervoor kijk je naar het energielabel van de wasmachine van jouw keuze. Sinds 1 maart 2021 heeft elke wasmachine een nieuw energielabel. Behalve de energieklasse vind je hier onder meer de programmaduur en het geluidsniveau. Op het oude label was A+++ het zuinigst. Door strengere criteria vanuit de Europese Unie staan er op het nieuwe label geen plusklassen meer. De schaal gaat nu van A tot en met G, waarbij A het zuinigst is. Dit betekent niet dat de huidige wasmachines minder zuinig zijn. Wel zijn er strengere eisen om de klasse aan te geven.

Het budget dat je ter beschikking hebt

Een wasmachine kopen is dus niet zomaar even gedaan. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Tot slot hangt de aanschaf van een wasmachine die bij je past natuurlijk ook af van het budget dat je te besteden hebt. Als je op zoek bent naar de voor jouw beste wasmachine die aangeboden wordt voor een goede prijs, neem dan gerust eens een kijkje op wasmachine sale. Hier vindt je wasmachines met een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding. Neem van ons aan dat een goede wasmachine echt niet de hoofdprijs hoeft te kosten.

Reacties