Klus uitvoeren met elektriciteit? Zo blijft het veilig

Als er iets mis is met een elektrisch apparaat, of met een beetje pech met iets van bedrading, dan is het raadzaam om hier wat aan te doen.

Guido van Loon 25 Augustus 2021

Maar als je niet de juiste kennis hebt, kan het spannend zijn om met elektriciteit te gaan knoeien. Want als er iets misgaat, dan heb je een probleem. Hoe zorg je ervoor dat als je hiermee bezig gaat, het allemaal goed en veilig verloopt?

Haal altijd alle stroom eraf

Het is altijd de eerste stap om te zorgen dat het apparaat of het gebied waar je te werk gaat helemaal stroom vrij is. Zorg dus dat je het apparaat uit het stopcontact haalt, uit zet of dat je, als nodig, de stroomgroep uit zet in je meterkast. Door dit te doen ontlaad je alles van stroom en verzeker je zo eigenlijk al dat er niet meer iets echt mis kan gaan. Dat is dus erg belangrijk en is altijd de eerste stap. Zorg dat je bij elektrische apparaten altijd even wacht, want na het loshalen van de stekker kan er altijd nog wat stroom op staan.

Weet wat je doet

Voor een groot deel is het als het om klusjes met elektriciteit gaat nogal ‘oefening baart kunst’. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt en hoe sneller je het de volgende keer zal doen. Maar ja, de eerste keer is de kans groot dat je nog niet een goed en duidelijk idee hebt van wat je precies aan het doen bent of wat je moet doen. Zorg dat je van tevoren je in ieder geval inleest over dat wat je moet doen en dat je een beeld hebt van wat je wel en niet uit moet voeren. Zo voorkom je ongelukken.

Zorg voor de juiste materialen

Vaak is het zo dat je onderdelen moet vervangen of bepaalde materialen nodig hebt om het klusje te klaren. Heb je deze materialen of de nieuwe onderdelen niet? Dan zal je dus moeten wachten en blijft het waarschijnlijk nog even liggen. Of je probeert het zonder de juiste spullen, wat kan leiden tot een mislukte reparatie o.i.d. Zorg dus altijd voor de juiste spullen in huis. Heb je circular connectors nodig? Bestel je connectors dan tijdig en verzeker dat het op tijd in huis is. Heb je een klein specifiek onderdeel nodig van het apparaat? Zorg dat je dit hebt. Zo maak je alles een stuk makkelijker voor jezelf.

Reacties