5 tips voor het perfect uitvoeren van de was

In dit artikel gaan we het hebben over een klus die we wekelijks uitvoeren of door anderen laten doen. We hebben het over het wassen van onze kleding.

Guido van Loon 24 Mei 2022

Iets dat je eens in de zoveel tijd toch maar doet, aangezien je natuurlijk het liefst jouw favoriete blouse weer aan wil. Alhoewel het redelijk eenvoudig lijkt, zijn er veel mensen die dagelijks nog struggelen met het wassen van kleding. Hierdoor komt het met enige regelmaat voor dat de kleding er niet zo fraai uitkomt, vlekken niet worden verwijderd en dat maat L opeens in een M is veranderd. Om jou hierin te ondersteunen geven we je in dit artikel 5 tips voor het perfect uitvoeren van de was.

Wat moet je vooraf checken?

Uiteraard begin je met het uitzoeken van overheerlijk wasmiddel. Wat te denken van het heerlijk ruikende Robijn wasmiddel? Echter zijn er zaken die minstens zo belangrijk zijn. Voordat je begint met het stoppen van de kleren in de wasmachine is het zaak dat je deze goed controleert. Je wilt immers niet dat kleren of zelfs de wasmachine kapot gaat. Check daarom altijd de broekzakken en of er andere losse onderdelen meegaan tijdens de wasbeurt. 

Daarnaast is het raadzaam om broeken altijd binnenstebuiten te wassen. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat de broek zijn kleur verliest. Ditzelfde geldt voor T-shirts met bijvoorbeeld een leuke print erop. Ook is het handig alle ritsen en knopen dicht te doen. Zo verstrengelen kleren niet in elkaar en wordt schade voorkomen. 

Waszak

Tot slot kan het erg handig zijn om te wassen in een waszak. Het voordeel hiervan is dat kleding niet wordt beschadigd door externe factoren of loszittende dingen in de wasmachine. Daarnaast is de waszak erg handig om pluisvorming op de kleren te voorkomen. Dat zo’n kleine moeite zoveel kan oplossen had je niet gedacht, hè?

5 tips voor een schone en frisse was

  1. Een schone wasmachine

Zorg ten alle tijden voor een schone wasmachine. Als jij kleren wast in een machine die goor is, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat jouw kleding er ook niet beter vanaf komt. Check daarom altijd even of er geen vieze stofpluizen of ander vuil in de wasmachine liggen. Anders kan je een witte blouse net zo goed met bagger wassen.

  1. Het ordenen van de was

Om het jezelf makkelijker te maken is het handig om meerdere wasmanden te hebben. Zo kun je de was direct al scheiden. Witte was gaat nu eenmaal niet zo lekker met een nieuw rood shirt. Daarom is het handig in de badkamer al meerdere wasmanden te plaatsen. Dit voorkomt ten eerste tijd in het sorteren. Daarnaast heb je veel minder risico dat verkeerde kleren met elkaar gewassen worden.

  1. Direct ophangen

Nadat de was klaar is, is het handig de kleren er direct uit te halen en op te hangen. Wanneer je dit langdurig in de wastrommel laat zitten, ontstaan er bacteriën die de kleding uiteraard weer smerig maken. Daarnaast is het ook handig om kleren die net uit de droger komen direct op te vouwen. Precies om dezelfde reden overigens. 

  1. Geen sokken kwijtraken

Grote kans dat jij ooit een sok bent kwijtgeraakt tijdens de was. Om dit mysterie op te lossen is het handig de sokken in een aparte waszak te doen. Op deze manier verdwijnen de sokken nooit en kom je nooit met nog maar 1 deel van jouw favoriete paar sokken te zitten. Dit kan je overigens ook met onderbroeken of bh’s doen.

  1. Kies een vaste wasdag

We hoeven je niet te vertellen dat wassen niet het leukste onderdeel van het huishouden is. Het kan daarom erg helpen om bijvoorbeeld één vaste wasdag te kiezen. Op die manier kun je jezelf goed voorbereiden en weet je dat het die bepaalde dag altijd tijd is om de was te doen. Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar dit is wel de manier om meer regelmaat in het huishouden te krijgen. 

Wassen wordt een fluitje van een cent

Na het lezen van dit artikel hopen we dat het doen van de was een fluitje van een cent gaat worden en dat je niet meer met kapotte of te kleine kleren blijft zitten. Het is doodzonde en eigenlijk redelijk eenvoudig te voorkomen. Neem de tips dan ook goed in je op en kijk wat beste werkt voor jou. Op die manier kun je langer van schone en frisse kleding genieten. Want voor je het weet zit je weer met een duur shirt met een gaatje opgescheept. 

 

Reacties