Zwemmen wanneer het jou uitkomt in je eigen achtertuin!

Het is voor veel mensen een droom: een luxe zwembad in de eigen achtertuin. Toch is het ook een steeds haalbaardere droom aan het worden.

Guido van Loon 09 November 2019

Was het vroeger echt alleen weggelegd voor rijke mensen met een enorme achtertuin, tegenwoordig kun je ook als ‘gewoon' iemand een zwembad in je achtertuin hebben. Hoe dat kan? Dit zijn de mooiste, beste en meest betaalbare opties voor een zwembad in je eigen achtertuin!

1. Opblaaszwembad

We beginnen met een opblaaszwembad. Dat kan een zwembad zijn dat helemaal opgeblazen moet worden, maar er zijn ook zwembaden waarbij je alleen de bovenste rand opblaast. Vervolgens vul je het zwembad met water en krijgt het vanzelf zijn vorm en stevigheid. Een opblaaszwembad kan niet oneindig groot worden. Uiteindelijk is het materiaal niet meer bestand tegen de waterdruk. Een opblaaszwembad is te vinden in de kindermaatjes tot een maat van maximaal 4 a 5 meter doorsnede.

2. Metaal frame zwembad

Een eenvoudig metaal frame zwembad bestaat, zoals de naam zegt, uit een metalen frame waarin het zwembad hangt. Het zwembad zelf bestaat uit een dikke zwembadfolie die op de buizen wordt geplaatst. De buizen houden het zwembad stevig omhoog. Daardoor kan het zwembad een grotere maat hebben dan een opblaasbaar zwembad. Het zwembad kan bijvoorbeeld 4x2,5 meter zijn of een ronde vorm van 4,5 meter hebben. Een voordeel van dit type zwembad is dat je het voor lange tijd buiten kunt laten staan. Het bekendste zwembad met metalen frame is het blauwe Intex zwembad.

3. Versterkt frame zwembad

Dit type zwembaden wordt alleen geleverd door specialisten. Een bekende is het Intex zwembad ‘Prism Frame’. Intex heeft een zwembadlijn die extra versterkt is. Het frame is gemaakt van sterke ovalen buizen. Het zwembad zelf bestaat uit drielaags zwembadfolie, waardoor het praktisch niet kapot te krijgen is. Dankzij de versterking is het zwembad niet alleen van betere kwaliteit, maar kan het ook groter zijn. Je vindt bijvoorbeeld Intex Prism Frame Pools van wel 6x3 meter of in een cirkelvorm met 6 meter doorsnee. Dit type zwembaden is er natuurlijk ook in kleinere vormen, maar is toch vooral bedoeld voor grotere tuinen.

4. Poolparty zwembad

Het laatste zwembad is het sterkst en het grootst. Het is een zwembad dat zo groot is, dat je er ook baantjes in kunt trekken. Het zwembad heeft de sterkste buisconstructie die er is en bestaat ook uit extra versterkt zwembadfolie. Een populaire maat is de cirkel van ruim 7 meter doorsnede, maar er is ook een rechthoekig poolparty zwembad van bijna 10 meter lang en bijna 5 meter breed. Bij dit formaat zwembaden gebruik je meestal een zoutwatersysteem met een zandzuiveringssysteem om het water schoon te houden. Zo kan de zwembad altijd buiten staan zolang het niet vriest. En met waterverwarming kun je ook nog lekker zwemmen terwijl het buiten vriest! Zo gebruik je je tuin jaarrond op een verrassende manier.

Andere zwembaden: de mogelijkheden

Naast deze zwembaden zijn er natuurlijk nog andere opties. Een heel dure optie is een ingegraven zwembad. Dan moet je eerst met zwaar materieel een groot gat uitgraven. Vervolgens dient er een betonnen wand te worden gegoten, waarna de binnenkant van het zwembad moet worden betegeld. Zo’n permanent zwembad is vele malen duurder dan een los zwembad. Een andere optie is het plaatsen van een Jacuzzi. Er zijn tegenwoordig verschillende opties: een vaste Jacuzzi is heel mooi, maar er zijn ook mooie opblaasbare Jacuzzi’s. Ideaal in de winter, als je in een lekker verwarmd bubbelbad wilt zitten.

Zwembaden voor tuinen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn leuke kleine zwembadjes voor kinderen, maar ook complete gezinsbaden. En wil je graag een poolparty houden met je vrienden of vriendinnen, dan is daar ook een passend zwembad voor. Je kunt kiezen voor een zwembad dat je alleen opzet als het warm is, of een zwembad met verwarmd water waarin je jaarrond kunt duiken. Van een hoogte van 35 cm tot wel 140 cm heb je ook keus genoeg als het gaat om de waterdiepte. Kortom: voor elke tuin, voor elke wens en voor elk budget is er wel een mooi passend zwembad te vinden.

Reacties