Een zwembad kiezen: welke opties zijn er?

Wil jij een mooi opblaasbaar zwembad of ga je liever voor een zwembad met een metalen frame? Wil je een mooie jacuzzi of ga je juist voor een gezinszwembad?

08 Maart 2020

En kies je voor een zwembad met een zwembadpomp of wil je graag een zoutwatersysteem? Een zwembad kiezen is minder eenvoudig dan het lijkt. Toch is het niet moeilijk met deze handige gids om je door alle opties heen te loodsen.

Afmetingen: van klein tot groot

Buitenzwembaden zijn er in allerlei soorten en maten. Je vindt alle zwembaden die in tuinen gebruikt kunnen worden bij ZwembadDealer.nl. De afmetingen zijn best belangrijk als je een zwembad wilt kiezen. Vaak heb je al wel een idee in je hoofd hoe groot het zwembad moet zijn. Er zijn verschillende soorten zwembaden, elk met hun eigen maximale afmetingen.
- Het kleinst zijn babyzwembadjes, die ongeveer 1-1,5 meter in doorsnee zijn. Ze zijn natuurlijk ook erg laag.
- Kinderzwembaden zijn iets groter. Ze variëren in afmetingen tot ongeveer 5 meter in doorsnee. Kinderzwembaden zijn maximaal 40 cm hoog, een kind kan er gemakkelijk in en uit stappen.
- Zwembaden voor volwassenen kunnen tot 7 meter doorsnee zijn. Ze zijn een stuk hoger, omdat je anders niet goed kunt zwemmen. De meeste zwembaden voor volwassenen zijn ongeveer 120 cm hoog.
- Jacuzzi’s zijn doorgaans rond of vierkant, met stoelen erin om lekker te kunnen zitten. Vaak hebben ze ook een bubbel-systeem.

De verschillende zwembadmaterialen

Je hebt nu al gekozen welke soort zwembad het beste bij je past. Zoek je een zwembad voor kinderen of voor volwassenen? Dan zijn er verschillende materialen waaruit je kunt kiezen:
- Het meest eenvoudig is het opblaasbare zwembad. Bij kinderzwembaden is de hele zijkant van het bad meestal opblaasbaar. Bij opblaasbare zwembaden voor volwassenen is alleen de bovenrand opblaasbaar. Als het zwembad gevuld is, zal het vanzelf voldoende stevigheid krijgen om overeind te blijven.
- Een ander type zwembad is het opzetzwembad. Dit zwembad heeft een sterk metalen frame, waar het zwembadrubber in hangt. Opzetzwembaden zijn een stuk sterker dan opblaasbare zwembaden en ze kunnen gedurende alle seizoenen buiten staan.

Extra zwembadopties

Bij vrijwel alle soorten zwembaden zijn er extra opties mogelijk. Het is belangrijk dat je de juiste opties kiest om echt helemaal van je zwembad te kunnen genieten. Dit zijn enkele belangrijke opties:
- Een zwembadladder is altijd handig, vooral bij hogere zwembaden. Het kan anders best lastig zijn om in en uit het zwembad te klimmen.
- Een zwembadpomp is handig om het water schoon te houden. Kies een pomp die goed past bij het formaat van het zwembad. Grotere zwembaden zijn vaak uitgerust met een speciale aansluiting voor de pomp.
- Een zoutwatersysteem houdt het bad nog beter schoon. Je hoeft dan geen chloor aan het water toe te voegen. Zout water is beter voor je longen en je huid dan chloorwater.
- Een grondzeil is een must voor elk zwembad dat je in de tuin wilt zetten. Zelfs op een glad gazon is er altijd kans dat het zwembad beschadigd raakt. Door een stevig grondzeil neer te leggen voorkom je schade aan de onderkant van het bad.

Een zwembad kiezen bestaat eigenlijk uit drie stappen. Eerst bepaal je welk soort zwembad je eigenlijk zoekt. Daarna bepaal je het type materiaal waar het zwembad uit bestaat. Als laatste kijk je welke extra opties jouw nieuwe zwembad nóg beter en comfortabeler zullen maken. Zo kun jij lekker afkoelen in de tuin tijdens een hittegolf.

Reacties