Foto: c64a4842-a333-4d1e-9623-2b09d3b2ddbb

De juist elektroaansluiting voor een jacuzzi

Een jacuzzi voor je woning, dat is toch heerlijk?

29 September 2022

Als je op zoek gaat naar jouw ideale jacuzzi, moet je natuurlijk rekening houden met zaken als of er wel voldoende toegang is tot de plek waar je hem wilt plaatsen. Mogelijk heb je er zelfs een hijskraan voor nodig. Daarnaast moet je natuurlijk ook zeker weten of je überhaupt voldoende plek hebt voor de jacuzzi die je op het oog hebt. Maar iets anders belangrijk waar je aandacht aan dient te besteden, is de benodigde elektroaansluiting voor een jacuzzi. Daar vertellen we meer over.

Aparte groep

Een jacuzzi heeft 230V wisselspanning nodig. Hij trekt minimaal 20 ampère stroom of meer in het geval van grotere modellen met meer pompen. Omdat een jacuzzi een buitengewoon zware gebruiker is, is het van groot belang dat je hiervoor een aparte groep aanmaakt in de meterkast en daar geen andere zware verbruikers op aan te sluiten. Anders staan bij het gebruik van de jacuzzi de stoppen door.

Oude of moderne lektrische installatie

Heb jij in de meterkast nog een oude elektrische installatie, dus zonder aardlekschakelaars? Dan moet je jouw jacuzzi via een stopcontact en stekker met het lichtnet verbinden, omdat oude zekeringen alleen de fase onderbreken en niet de nuldraad. Heb je een moderne installatie in je meterkast met groepsschakelaars en aardlekschakelaars? Dan mag je jouw jacuzzi direct aansluiten op het lichtnet. Het is aan te raden om te doen via een spatwaterdichte lasdoos nabij de jacuzzi of met behulp van een spatwaterdichte perilexstekker (fornuisstekker).

Aansluitwaarden voor een jacuzzi

Bij sommige typen jacuzzi’s is een 1-fase aansluiting mogelijk, mits deze met minimaal 16 maar liever nog 20 ampère is afgezekerd en geen andere gebruikers daarop aangesloten worden. Beter is echter om de eerdergenoemde perilexaansluiting te gebruiken, een aansluiting van 2 x 16 ampère. Het is waarschijnlijk dat hiervoor de groepenkast aangepast moet worden, omdat de groepsautomaat van type C moet zijn zodat deze een hoge piekbelasting aankan. De meest ideale oplossing is echter een 3-fase aansluiting van 3 x 16 ampère met een groepsautomaat type-C. Sommige jacuzzi’s werken enkel op zo’n 3-fase aansluiting. De stroomvoorziening van de jacuzzi moet via een aardlekschakelaar beveiligd zijn.

Het is dus geen sinecure om een jacuzzi aan te sluiten. Jacuzzi’s zijn notoire stroomvreters en hebben dus vaak speciale voorzieningen nodig. Houd hier rekening mee wanneer je van plan bent om een jacuzzi te nemen.

Reacties