Wat kosten keramische tegels?

Keramische vloertegels worden steeds populairder. Terecht: keramische tegels bieden veel voordelen boven andere vloerbekleding zoals hout, pvc of tapijt.

 

De tegels kunnen in iedere ruimte gelegd worden en het onderhoud van een keramische vloer is een fluitje van een cent. Een keramische tegelvloer is hygiënisch, bijzonder slijtvast en heel goed te combineren met vloerverwarming. Er komen steeds nieuwe uitvoeringen op de markt die aansluiten op de huidige trends. Maar wat kost nou precies de aanschaf van een keramische vloer, gelegd en al?

Zelf doen of uitbesteden?

De prijs van een keramische tegelvloer is van een aantal factoren afhankelijk. Ten eerste heb je natuurlijk te maken met de prijs van de tegels. Ben je een handige doe-het-zelver, dan kun je de tegels misschien zelf leggen. Als je dit liever aan een ervaren vakman overlaat, dan heb je te maken met arbeidskosten. Daarnaast heb je voor het leggen materialen nodig zoals lijm en voegmortel. Ook is het zeker aan te bevelen om vloerverwarming te overwegen. De aanschafprijs weegt zeker op tegen de vele voordelen die vloerverwarming biedt boven verwarming met radiatoren.

Welke soorten keramische tegels bestaan er?

De term ‘Keramische tegels’ is eigenlijk een verzamelnaam voor alle soorten tegels die in de oven zijn gebakken. Daar horen dus de oude boeren plavuizen onder, maar ook de bontgekleurde cementtegels en de keiharde porcellanato tegels. De prijzen lopen sterk uiteen; van € 10 tot ver over de € 100 per m2. Het verschil heeft veelal met de kwaliteit van de tegel te maken.

Hoe herken je de kwaliteit van keramische tegels?

Tijdens de productie van keramische grestegels kan een lichte afwijking ontstaan in afmeting, vlakheid en kleur. Daarom wordt de kwaliteit van keramische tegels weergegeven in 3 gradaties, waarbij 1e keus zonder afwijkingen is en 3e keus grotere afwijkingen kent.

Vaak worden de tegels met een 2e en 3e keus verkocht met flinke kortingen. Maar houd er wel rekening mee dat je dan te maken hebt met kleurverschillen of tegels die niet op elkaar aansluiten omdat ze niet maatvast zijn. En laat je bij de aankoop niet voor de gek houden met termen als eerste handelskeuze of commerciële keuze, want ook dan heb je te maken met 2e of 3e keus.

De kwaliteit herken je ook aan de technische eigenschappen

Vraag de verkoper gerust naar de slijtklasse, de weerstand tegen vlekken of de absorptiewaarde van de tegel, want de technische eigenschappen van de tegels verraden over het algemeen ook veel over de kwaliteit van de tegel.
Al dat soort eigenschappen worden onafhankelijk getest en zijn voor iedere leverancier gelijk. Dan weet je ook zeker dat je appels met appels vergelijkt.
Zo zijn keramische tegels met een slijtklasse 1 eigenlijk alleen bestemd voor ruimten waar men op sloffen of blote voeten loopt en waar geen zand komt, zoals de badkamer of slaapkamer. Klasse 5 is zelfs geschikt als vloer in openbare gebouwen waar veel wordt gelopen en veel krassend vuil bij komt. Dus als je kiest voor een keramische tegel met slijtklasse 4 – 5, weet je zeker dat je een krasvaste en slijtvaste vloer in huis haalt.

De waterabsorptie zegt iets over de porositeit van de tegel. Hoe lager de waarde, hoe beter bestand tegen het indringen van niet alleen water, maar ook andere vloeistoffen. Ook de weerstand tegen vlekken heeft hiermee te maken. Er zijn 5 klassen. Hoe hoger de klasse, hoe gemakkelijk een vlek uit de tegel kan worden gehaald. Een geruststellende gedachte als er eens een glas wijn om gaat.

En dan zijn er nog verschillende soorten weerstandsmetingen. Hoeveel buiging kan de tegel verdragen voordat hij breekt? Zijn de tegels die je op je terras wilt leggen vorstbestendig en kunnen ze snelle temperatuurverschillen verdragen? Een thermische schok kan namelijk schade veroorzaken zoals het loskomen of barsten van de tegels. De vloer mag niet te glad zijn, maar ook niet te stroef. Houd er wel rekening mee dat tegels met een hoge slipweerstand meestal een stuk lastiger te reinigen zijn. Een belangrijke overweging bij de aanschaf van tegels voor de badkamer.

Wat zit er allemaal in het arbeidsloon?

Overweeg goed of je de vloertegels zelf wilt gaan leggen of dit liever overlaat aan een tegelzetter. Bedenk hierbij dat de grootformaat tegels moeilijk te hanteren zijn. Ze worden vaak met een smalle voeg gelegd en dat vraagt wel vakmanschap. Een ervaren tegelzetter ziet in één oogopslag hoe de tegels het beste over de ruimte kunnen worden verdeelden zal hij rekening houden met een goede verdeling van de spanning op de vloer en waar nodig uitzettingsvoegen aanbrengen.

Heb je eenmaal gekozen om de tegelvloer te laten leggen, dan moet je het nog eens worden over de prijs. Meestal wordt er gekozen voor een prijs per m2 of een vast bedrag voor de totale klus. Het gemiddelde arbeidsloon van een tegelzetter ligt rond de € 40 - € 50 per m2. Wanneer de tegels in een speciaal motief moeten worden gelegd of er is sprake van hele grote tegels, is de prijs meestal hoger. Vraag ook even na of er voorrijkosten of een kilometervergoeding moet worden betaald.

Materiaalkosten

Of je de vloer nu zelf gaat leggen of laat leggen, je hebt ook legmaterialen nodig zoals lijm, voegmaterialen en kit. De gemiddelde prijs voor de bouwmaterialen die gebruikt worden om een tegelvloer te leggen, bedraagt € 12,50 per m2. Sommige tegelzetters hebben deze materiaalkosten in het arbeidsloon inbegrepen, dus het is wel even handig om hiernaar te informeren.

Vloerverwarming heeft veel voordelen

Vloerverwarming heeft veel voordelen buiten dat je geen koude voeten meer hebt. Zo wordt de ruimte onzichtbaar en gelijkmatig verwarmd en is er minder stofcirculatie. Er zijn geen lelijke radiatoren meer en er is een betere luchtvochtigheid. Ook bespaart u met vloerverwarming al snel op de stookkosten.
Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming in een woonkamer van 60 m2, ligt de prijs rond de € 1500. Wanneer er wordt gekozen voor bijverwarming, ligt de prijs een paar € 100 lager.

Het totaalplaatje

Zoals je ziet is de prijs van een keramische vloer opgebouwd uit diverse componenten. Laat je vooraf goed informeren door een erkend vakman, zoals de deskundige verkoopadviseurs van Nibo Stone natuursteen en keramiek in Venlo en Vianen. Zo ben je altijd verzekerd van het beste resultaat.

Kijk op hun website voor meer informatie. www.nibostone.nl