Foto: 2016/mozaiek tegels.jpg

Een andere blik op woninginrichting

Het inrichten van een huis is niet iets wat over één nacht ijs gaat. Het vergt vaak maanden voorbereiding en er worden veel dingen met elkaar vergeleken.

Veel mensen halen inspiratie uit magazines, televisie programma’s, woonboulevards of uit artikelen op het internet. Hier zijn veelal trends te vinden over het huidige jaar of het jaar dat eraan komt. De huidige trends die je vaak terug ziet komen zijn:

Ronde vormen
Een trend die in 2015 is ingezet is in 2016 alleen maar doorgegroeid. Ronde maar ook zeker ovale vormen zijn in veel huizen te vinden. Ronde vormen hebben ook veel praktische voordelen: het neemt minder ruimte in, het geeft een speels karakter en het zorgt voor contrast.

De natuur in huis
Een andere trend die de laatste jaren een grote opmars heeft gemaakt is de natuur naar binnen halen. Termen die je steeds vaker hoort zijn: ‘Urban Jungle’ en ‘Botanisch wonen’. Planten en natuur in huis geven rust en maken mensen vrolijk. Voor veel mensen is dit ook een trend waar ze zelf vrolijk van worden. Kleuren waar je hierbij aan moet denken zijn diverse groen en blauw tinten. Deze trend wordt soms ook wel ‘buiten naar binnen’ genoemd.

Planten op poten
In het verlengde van deze trend is er weer een nieuwe trend ontstaan: planten op poten. Dit kun je zien als een bijzettafel waar een plant op staat. Het geeft je huis een geheel ander uiterlijk en de planten vallen beter op.

Pantone kleuren
Pantone is een bedrijf dat kleurcoderingen maakt en tevens ook publiceert. Het is een autoriteit op dit gebied en is in het leven geroepen om duidelijke afspraken te maken tussen alle partijen die betrokken zijn in een productieproces. Denk hierbij aan een ontwerper, leverancier van het materiaal en de drukkerij. Elk jaar publiceren ze een ‘kleur van het jaar’. Vroeger was dit altijd één kleur. In het jaar 2016 is dit voor het eerst twee kleuren. Dit zijn Quartz Rose (licht roze) en Serenity (licht blauw). Deze twee kleuren staan symbool voor de ‘gender verschuivingen’. Je ziet deze kleuren vaak terug in accesoires in huis. Sommige mensen gaan meteen all the way en hebben bijvoorbeeld een bank in de Serenity kleur.

Alternatief

Wij spraken samen met Onderdelenwinkel over een leuke toevoeging of alternatief voor in huis anno 2016. Veel mensen volgen de trends en willen graag ‘bij de tijd’ zijn met hun interieur. Er zijn ook mensen die juist het tegenovergestelde willen. Deze mensen zoeken vaak alternatieven en gaan op zoek naar hun eigen stijl en smaak. Wij hebben gekeken naar de mogelijkheden van tegels in huis.

Tegels
We deden onze inspiratie op uit een aflevering van RTL woontips met daarin het bedrijf Mozaïekjes.com. Een korte clip hierover is te zien op YouTube. Er zijn verschillende tegels te onderscheiden. Te weten:

Marokkaanse Tegels
Marokkaanse tegels zijn door de Moren naar Europa gebracht. Deze wantegels worden ook wel zelliges genoemt. Deze tegels bestaan uit klei en worden gebakken in speciale ovens. Deze tegels worden ook geglazuurd. Het mooie aan deze tegels is dat ze heel klein zijn. Vaak 5 bij 5 centimeter. Er is ook een afmeting groter namelijk: 10 bij 10 centimeter. De tegels die je hier vaak koopt zijn gemaakt in Marokko. De tegels zijn vergelijkbaar in veel verschillende kleuren.

Cementtegels
Een andere tegelsoort is de cementtegel. Deze staat ook wel bekend als de Portugese tegels. De Portugese tegels bestaan uit drie componenten te weten; water, zand en cement. Hier wordt later kleurpigment en marmerpoeder aan toegevoegd. Vroeger waren dit soort tegels alleen weggelegd voor de elite en werd het alleen gebruikt in paleizen, badhuizen en huizen van de aller rijksten. Dan praten we rond het jaar 1880. Tegenwoordig zijn cementtegels overal verkrijgbaar en wint het de laatste jaren weer wat aan populariteit. Deze tegels kunnen als vloerbekleding worden gebruikt maar ook als wandbekleding. Deze tegels zijn verkrijgenbaar in allerlei soorten motieven en kleuren.

 

Reacties